hamburger-icon

Kliker.info

Washington : Ekonomija prioritet u prvom govoru o stanju nacije Baracka Obame

Washington : Ekonomija prioritet u prvom govoru o stanju nacije Baracka Obame

28 Januara
06:45 2010

Kao što se i očekivalo, najveći dio svog prvog govora o stanju nacije Barack Obama je posvetio ekonomiji,, pitanju koje većina Amerikanaca smatra zanemarenim u odnosu na neke druge probleme.  Obama je na početku  podsjetio je da je prije godinu dana, kad je preuzeo dužnost, ekonomija bila pogođena ozbiljnom recesijom, da je financijski sustav bio na rubu kolapsa, a vlada u velikom dugu. Poret toga je  istaknuo kako su poduzete trenutne i agresivne mjere te da je sada, godinu dana kasnije, najgore prošlo. "Naš najhitniji zadatak bio je stabiliziranje istih onih banaka koje su pridonijele krizi. To nije bilo lako. I ako postoji jedna stvar koja nas je ujedinila kao demokrate i republikance to je bilo da smo svi mrzili spašavanje banaka….No kad sam se nadmetao za predsjednika, obećao sam da neću raditi samo ono što je popularno već ono što je neophodno. Da smo dopustili krah financijskog sustava, nezaposlenost bi bila dvostruka veća od današnje. Više biznisa bi bankrotiralo. Više domova bilo bi izgubljeno. "Obama  je podsjetio na mjere koje je vlada poduzela za pomoć građanima, poput proširenja ili povećanja naknade za nezaposlene za više od 18 milijuna Amerikanaca te smanjenja poreza za razne kategorije stanovništva.

"Zbog mjera koje smo poduzeli, danas dva milijuna Amerikanaca koji bi bili nezaposleni rade: 200 tisuća zaposleno je u građevinarstvu i sektoru čiste energije, 300 tisuća su učitelji i drugi obrazovni djelatnici…Na putu smo da ovome broju još dodamo milijun i pol radnih mjesta do kraja ove godine." Obama je rekao da otvaranje novih radnih mjesta mora ostati prioritet i u ovoj godini, a u tom smislu, pozvao je na donošenje novih zakona koji bi tome pridonijeli. Još jedna važna tema bila je predložena reforma zdravstvenog sustava koja je  zastala u Kongresu. "Ovaj problem neće nestati. Do završetka večerašneg govora dodatni će građani izgubiti zdravstveno osiguranje. Milijuni će ostati bez zdravstvenog osiguranja ove godine. Naš deficit će porasti. Premije će poskupiti. Pacijentima će biti uskraćena potrebna njega. Mali poduzetnici više neće osiguravati svoje djelatnike. Ja neću dignuti ruke od ovih Amerikanaca, a ne bi trebali ni ljudi u ovoj dvorani."

 Obama  se osvrnuo i na veliki državni budžetski  manjak. Ponovio je odluku o zamrzavanju vladine potrošnje na tri godine. Kazao je da će neki proračunski programi koji ne funkcioniraju i koji su preskupi biti eliminirani sljedeće godine te da će tako biti ušteđeno 20 milijardi dolara. Američki čelnik progovorio je i o političkom tonu u Washingtonu. Demokrate je podsjetio da imaju veliku većinu u Kongresu te da građani od njih očekuju rješavanje problema. Republikancima je poručio da i oni imaju odgovornost da vladaju. „Govoriti stalno možda je dobra kratkoročna politika, ali nije čelništvo. Ovdje smo poslani da služimo našim građanima, a ne ambicijama. Stoga pokažimo američkim građanima da možemo raditi zajedno,“ rekao je . Američki čelnik kritički se osvrnuo i na rad njegove  administracije. "Naša vlada imala je neke političke neuspjehe ove godine, neki od njih bili su zasluženi. No, budim se svakog dana znajući da se ništa ne može usporediti s problemima s kojima su se suočavale obitelji diljem zemlje tijekom ove godine. Ono što me gura naprijed je da unatoč svim neuspjesima, duh odlučnosti i optimizam – ta temeljna ljudska osobina koja je uvijek bila u središtu američkih građana – živi i dalje."Republikanski odgovor iznio je novi guverner Virginije, Bob McDonnel koji je rekao da je trenutna razina saveznog duga „neodrživa“, a odgovornost za deficit od više od sto tisuća dolara po jednom američkom kućanstvu pripisao je političkim odlukama demokrata. „Moramo donijeti političke mjere koje potiču poduzetništvo i inovaciju kako bi se Amerika mogla bolje nadmetati sa svijetom“, kazao je u republikanskom odgovoru guverner  Virginije Bob McDonnel.  (Kliker.info-VoA)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku