hamburger-icon

Kliker.info

Kontroverzni intervju sa onog svijeta : Ko je ustvari Ismet Bajramović Ćelo iz Sirije !?

Kontroverzni intervju sa onog svijeta : Ko je ustvari Ismet Bajramović Ćelo iz Sirije !?

08 Novembra
16:37 2016

celoNovinar beogradske Politike Miroslav Lazanski proteklih dana je boravio u Siriji, a prema jednoj od objavljenih kolumni Lazanski je u Damasku upoznao nikog drugog do rahmetli  bosanskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćelu.

Ovom kontrovezom pozabavila se i  TV N1 koja tvrdi da  Ismet Bajramović Ćelo zaista postoji. Iz Sarajeva je. Živi i radi u Siriji. Ali, nema veze  sa osuđivanim i mrtvim Ismetom Bajramovićem Ćelom.

Za N1 o svom tekstu je govorio Lazanski, ali i Valter iz Zenice, koji također živi i radi u Siriji.

Miroslav Lazanski je novinar i vojnopolitički komentator, pisao za brojne ugledne listove i izvještavao sa ratišta iz Bejruta, Afganistana, Čečenije, Zaira, Libana, Iraka, Slovenije, Kosova, Libije. Intervjuisao je brojne generale, komadante, ministre i ostale pripadnike armija širom svijeta.

“On se predstavio kao Ismet Bajramović Ćelo iz Sarajeva. Fizički, širokih ramena i visok, u dobroj kondiciji. Vidi se da čovjek puca od snage. Perfektno govori engleski jezik, ali smo, naravno, razgovarali na našem jeziku. Govori pravim ‘sarajevskim’. On je veoma poznat u Damasku”, kazao je Miroslav Lazanski za N1.

Beogradski novinar je istakao i to da Ismet Bajramović Ćelo radi za UN.

“Veoma je poznat u Damasku. Ide često do Alepa i zna sve kako funkcioniše, zna sve puteve i svaku krivinu. Veoma je upućen.”

Kontaktirali smo i Valtera Grosa iz Zenice, čovjeka po kojem je priča Lazanskog objavljena u Politici i dobila naziv. On nam je potvrdio da već 15 mjeseci radi u Siriji, te da je upoznao Ismeta Bajramovića Ćelu.

“Igrom slučaja sam upoznao Ismeta Bajramovića Ćelu, visokog i krupnog muškarca, na putu za Homes. On radi za UN, a ja za Međunarodni Crveni križ. Sreli smo se i u Alepu, kada se pripremala medicinska evakuacija. On je došao s delegacijom UN-a i vidjeli smo se u hotelu. Sreli smo se kao dva Bosanca u Siriji”, ispričao je za N1 Valter Gros, porijeklom iz Zenice.

“Zvučao je kao Sarajlija, imao je takav sleng. Riječ je o visokom, krupnom i ćelavom muškarcu”,
rekao je.

Valter Gros je dodao da je novinar Miroslav Lazanski pomiješao dosta stvari u svom tekstu i davao neke bespotrebne informacije.

“On je navodno došao u Alepo, međutim nikada nije razgovarao sa mnom, već sa Ćelom koji mu je kazao da postoji Bosanac iz Zenice u Siriji i da se zove Valter,te da radi za Crveni križ. Kasnije sam čitao o sebi neke netačne informacije, kao naprimjer da mi je otac Nijemac koji je oženio Bosanku, što nije tačno. Majka mi je Srbijanka”, kazao je Gros kazavši da on živi u zapadnom dijelu Alepa, koji je pod vladinom kontrolom gdje je dosta mirnija situacija.

Kontaktirali smo i bh. građane koji su boravili u Siriji i radili za Crveni krst.  Za N1 su potvrdili da Ismet Bajramović Ćelo zaista živi u Siriji i da radi u bezbjednosnom sektoru pri UN-u.

“Taj Ismet Bajramović Ćelo zaista nema nikakve veze sa onim “poznatim”. Upoznali smo se u Siriji tokom mog boravka tamo”, kazala je za N1 Sarajka koja je provela određeno vrijeme u Siriji.

Tekst Politike izazvao je veliku pažnju regionalnih i domaćih medija. Određeni blogeri su čak ismijavali Lazanskog i optužili ga za izmišljanje intervjua. A, sve zbog identičnog imena i nadimka uposlenika UN-a i sarajevskog “žestokog momka” – Ismeta Bajramovića Ćele.

Podsjetimo, Ismet Bajramović Ćelo je dugo godina važio za jednog od najžešćih momaka sarajevskog podzemlja, a često je proglašavan i njegovim kraljem. U toku rata bio je komandant Vojne policije BiH, ali je smijenjen 1993. godine. Nakon okončanja ratnih dejstava ime mu se često provlačilo kroz brojne afere, po medijima i sudovima. Osuđivan je 1985. godine na 11 godina zbog niza krivičnih djela, ali je na slobodu izašao 1991. godine te je tokom rata učestvovao u nekoliko poznatih bitki za odbranu Sarajeva. 2001. godine je osuđen na 20 godina zatvora, ali je izašao nakon pet. 17. decembra 2008. godine izvršio je samoubistvo u svom stanu, navodi N1.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku