hamburger-icon

Kliker.info

Godišnjica sarajevskog atentata: Gavrilo Princip heroj ili zločinac? (VIDEO)

Godišnjica sarajevskog atentata: Gavrilo Princip heroj ili zločinac? (VIDEO)

28 Juna
08:14 2017

Na današnji dan 1914. godine, u Sarajevu, član “Mlade Bosne” Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda u kojem je ranjena i preminula i njegova supruga Sofija Hotek. Principov atentat je bio drugi pokušaj ubistva austrugarskog prestolonasljednika tog dana.

Prvi pokušaj je bio Nedeljka Čabrinovića, jedan most niže od Latinske ćuprije. Bačena je bomba, Čabrinović je bacio bombu na auto u kojem se vozio nadvojvoda. Ljudi koji su bili u pratnji su ranjeni. Na insistiranje nadvojvode program posjete je nastavljen do Vijećnice.

Kolona je zatim nastavila do sarajevske Vijećnice, u kojoj je održan sastanak sa bh. zvaničnicima, a u povratku se desio drugi napad, kojeg je izveo Gavrilo Princip.

Javnost atentat na Franza Ferdinanda doživljava na različite načine. Jedni Gavrila Principa smatraju zločincem, a drugi herojem. Ono što je historijski sigurno je da su članovi “Mlade Bosne” bili svih konfesija i da je njihovo neprijateljsko raspoloženje bilo okrenuto isključivo prema Austro-Ugarskoj koju su smatrali za okupatora.

Današnji datum, odnosno atentat na Franza Ferdinanda smatra se i povodom izbijanja I svjetskog rata.

Sarajevski atentat, bez obzira na historijsko viđenje događaja, ima turistički značaj. Sarajevski muzej je danas jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija u glavnom gradu BiH.

U 13:00 sati na spomen-kapelu pripadnika Mlade Bosne održat će se polaganje vijenca i odavanje počasti svim učesnicima Sarajevskog atentata na groblju Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku