hamburger-icon

Kliker.info

Edhem Bičakčić : Kriza trese, a stigao i cirkus Columbia

Edhem Bičakčić : Kriza trese, a stigao i cirkus Columbia

25 Juna
06:06 2012

Bio je visoki funkcioner SDA, pitao se za mnoge stvari u Elektroprivredi BiH, jedan mu je visoki predstavnik zabranio političko djelovanje, ostavio ga bez posla, drugi ga rehabilitovao. Sad je biznismen, predsjednik Bosanskohercegovačke narodne stranke (BNS), dopredsjednik Sabora Islamske zajednice BiH, član saborske komisije za izbor novog reisu-l-uleme IZBiH. Ime je dobio po amidži Edhemu Bičakčiću, gradonačelniku Sarajeva u dva mandata: 1927 – 1929. i 1935 – 1939.

• Pamtite li amidžu, gradonačelnika?

– Umro je u 53. godini. Infarkt! Pričali su mi o njemu. Bio je bliski suradnik Mehmeda Spahe i član Muslimanske jugoslovenske organizacije. Nastavio je tu političku tradiciju od svog amidže Saliha, koji je u BiH bio jedan od vođa otpora Austro-Ugarskoj. Suđeno mu je pred prijekim sudom generala Filipovića. Oslobođen je zbog nedostatka dokaza. Nakon toga su Bičakčići odlučili da ostanu u Sarajevu. Uspješno su razvili svoj posao. Radili su na osnivanju banaka u BiH. I moj otac je radio na tome. Imam i dionice Edhema Bičakčića u Muslimanskoj obrtničkoj banci koja je tada postojala. Rahmetli amidža Edhem je radio na izgradnji male hidrocentrale na Hridu. Ko bi rekao da ću se i ja time danas baviti!

• I Salko Lagumdžija, otac predsjednika SDP-a BiH, bio je gradonačelnik! Progovorite li vas dva o gradonačelnicima iz vaših porodica?

– Kad sam bio premijer FBiH, intenzivno smo sarađivali, porodično se sastajali. Poslije je Zlatko L. imao valjda mnogo posla, nije imao vremena, naši susreti nisu zavisili od mene. Politički smo se slagali i ne slagali.

• Sadašnje se rukovodstvo SDA i snalazi i ne snalazi u komunikaciji s njim? Bili su u koaliciji sa SDP-om, pa više nisu!

– Bila je to neprirodna koalicija. Dva su to svijeta. Mogu funkcionirati zajedno kada je, recimo, država ugrožena. Inače, u pravilu, ta koalicija nije mogla dati dobar rezultat. Diskutirali smo o tome, nakon ovih zadnjih izbora, Zlatko Lagumdžija i ja. Moje mišljenje je bilo da on pravi stratešku grešku ulaskom u koaliciju sa SDA. Pokazalo se da je tako. Dvije su godine izgubljene! A ove godine kriza uzima svoj danak.

• Sada je SDPBiH u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost (SBB) čiji je predsjednik vlasnik Avaza. Vi ste u toj novini bili, onomad, ličnost godine, pa su Vas degradirali u omraženu ličnost!

– Izbrisali su me baš kao što je Josip Broz izbrisao Milovana Đilasa!

• Da ste, kao što niste, u SDA, koaliciju biste pravili sa SBB-om ili SDPBiH?

– Bilo je prirodno da SDA i SBB naprave koaliciju. No, iz netrpeljivosti valjda, SDA je to u startu proglasila nemogućom misijom.

• Nemogućom se misijom činila i koalicija SDP-a sa SBB-om i dva HDZ-a!

– Lagumdžija je to tako definirao. Ipak, volju hrvatskih birača ne možete ignorirati. Treba se vratiti na referendumsko pitanje koje je glasilo: jeste li za BiH naroda i građana? Ne može se, dakle, igrati na samo jednu komponentu.

Asaf Bećirović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku