hamburger-icon

Kliker.info

U ponoć započela predizborna kampanja za Opće izbore u BiH 1. oktobra – U boj za glasove!

U ponoć započela predizborna kampanja za Opće izbore u BiH 1. oktobra – U boj za glasove!

01 Septembra
06:11 2006

U ponoć je službeno započela jednomjesečna kampanja za predstojeće Opće izbore u Bosni i Hercegovini, koji će se održati u nedjelju, 1. oktobra.
Kako javljaju
bh.  mediji, početak predizborne kampanje najavljen je juče i na ulicama većine gradova u našoj zemlji, gdje su stranački aktivisti i predstavnici unajmljenih marketinških agencija započeli uobičajenu marketinšku trku – postavljajući bilborde s porukama biračima.
Na predstojećim izborima biraju se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamenta BiH i entitetski zastupnički domovi, predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske te skupštine deset kantona u Federaciji BiH. Za izbore se prijavilo ukupno 56 stranaka i koalicija sa 7245 kandidata koji će pokušati osvojiti pozicije u vlasti na kojima će ostati sljedeće četiri godine. Na izborima će moći glasovati 2,7 miliona građana BiH. Što je veoma značajno, od ove je godine uveden novi sistem pasivne registracije, što znači da na dan održavanja izbora moći glasati svi koji  imaju CIPS-ovu ličnu kartu. Kako piše bh. izdanje "Večernjeg lista", birači koji se, primjerice, nađu u Mostaru pred biračkim kutijama na predstojećim izborima dobit će četiri listića na kojima će označiti svoje izborne favorite.
U Predsjedništvo BiH biraju se tri člana Predsjedništva od pripadnika konstitutivnih naroda. Po važećem zakonodavstvu, hrvatskog i bošnjačkog člana državnoga vrha biraju građani u Federaciji, dok je pak ekskluzivno pravo srpskoga člana kolektivnog šefa države birati u Republici Srpskoj. Nije predviđeno održavanje drugog kruga izbora, a član Predsjedništva BiH postat će onaj kandidat koji je zaslužio najveći broj glasova birača.
 U državni Zastupnički dom biraju se 42 zastupnika, od čega 28 iz Federacije, a 14 iz Republike Srpske. Prag za prijelaz u federalni, odnosno državni Parlament,  je tri posto, ali na razini na kojoj se biraju zastupnici. Uz tzv. redoviti način biranja zastupnika za parlament će zastupnike s kompenzacijske liste moći progurati samo one stranke koje budu prešle tri posto u entitetu za državni, odnosno u izbornoj jedinici za entitetski parlament. U Federaciji i Republici Srpskoj na različite se načine biraju predsjednik i dopredsjednici entiteta. I dok se u RS-u to obavlja na izravnim izborima, u Federaciji se prvi čovjek entiteta bira kroz Parlament. Domovi naroda, entitetski, odnosno državni, također se popunjavaju posredno od zastupnika iz kantona ili pak na državnoj razini među strankama koje su osvojile najveći broj glasova u Zastupničkom domu.
Građani će također birati i zastupnike u skupštine kantona.
 U odnosu na protekle izbore, ukupan broj birača značajno se povećao u Federaciji BiH. Rezultat je to uvođenja tzv. pasivne registracije. Ukupno je 400.000 potencijalnih birača više u odnosu na izbore 2002. Od ukupnoga broja birača u Federaciji ih je 1,67 milijuna, a u Republici Srpskoj 979.558.  Od 56 stranaka koje su se prijavile za izbore, 36 će nastupiti samostalno, osam će biti u koaliciji, a još 12 okušat će se kao nezavisni kandidati. Od toga 11 hrvatskih stranaka nastupa u tri bloka koje predvode HDZ BiH, HDZ 1990 i HSP Đapić – dr. Jurišić. Još će biračima svoje kandidate ponuditi Hrvatski blok koji izlazi samostalno na oktobarsku provjeru. Prema ocjenama analitičara, ovogodišnji Opći izbori  su najvažniji  posljeratni izbori. Od njihovog ishoda  zavist  će i rasplet mnogih  pitanja bitnih za budućnost Bosne i Hercegovine. Prije svega, tu se misli na izradu novog Ustava BiH, unutrašnjeg uređenja zemlje, dovršetak reformi i put BiH ka evropskim integracijama, pitanju referenduma o ocjepljenju RS-a. Neki u ocjenama idu i dalje pa tvrde da  od rezultata Općih izbora  zavisi i opstanak BiH  uopće… Za to vrijeme bh. građani  strahuju i pitaju  se kako uopće preživjeti septembar i predizbornu kampanju. Vjeruje se, naime, da će ovo biti najprljavija preizborna kampanja u BiH do sada i da neće manjkati političkih podmetanja, direktnih obračuna, pa čak i incidenata usmjerenih ka homogenizaciji biračkog  tijela po nacionalnim šavovima ili, preciznije, torovima.  Dokaz za ove tvrnje su i incidenti koji su se  dogodili i prije službenog početka  predizborne kampanje u BiH – incidenti u Banja Luci,  Trebinju,  Mostaru, eksplozija na mezaru Alije Izetbegovića…  U svakom slučaju, ko preživi pričat će, nama ostaje nada da  u političkim previranjima građani Bih neće biti karte za potkusurivanje i manipulisanje kako je to često bilo do  sada.

Do tada, dragi čitatelji, sretno…

(Redakcija Internet dnevnika Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku