hamburger-icon

Kliker.info

Švarc-Šiling: Ujedinjenje Mostara presudno za funkcionisanje Federacije BiH i države

Švarc-Šiling: Ujedinjenje Mostara presudno za funkcionisanje Federacije BiH i države

19 Decembra
04:06 2006

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc-Šiling rekao je danas u Mostaru da je konačni završetak integracije grada na Neretvi  od presudnog značaja za funkcioniranje i stabilnost Federacije BiH i naše države uopće, te da će poduzeti sve mjere iz okvira svog mandata «ukoliko se uvjerimo da na ovom putu stoje prepreke». On je  to izjavio nakon što se u Gradskoj upravi Mostar  sastao sa odlazećim specijalnim izaslanikom OHR-a za Mostar Norbertom Vinteštajnom, te mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća Mostar Muratom Ćorićem.  

 

 

 

Švarc-Šiling insistira da se što hitnije riješe četiri, kako je rekao, najkrupnija problema sa kojim se suočava Mostar u procesu ponovnog ujedinjenja:  problem gradske administracije, statusa Hercegovačke televizije (HRT) Mostar, reorganizacije komunalnih poduzeća te nadležnosti Zavoda za urbanizam Mostar.  Prema njegovim riječima, proces rješavanja problema gradske administracije je u toku i on bi usko trebao biti završen. Iako je svjestan da svi nisu zadovoljni ovim rješenjima, Švarc-Šiling je rekao da arbitražna odluka Norberta Vinterštajna o HRT-u mora biti provedena. Zaprijetio je da će se HRT ugasiti ukoliko do 31. marta ova televizija ne nađe novog vlasnika. Od gradskih vlasti očekuje da nastave financirati HRT.   Kada je u pitanju problem reorganizacije gradskih komunalnih preduzeća  i nadležnosti Zavoda za urbanizam, visoki  predstavnik je rekao da su gradskim vlastima jučer  dostavljeni konkretni prijedlozi o kojima bi se oni trebali izjasniti na sjednici Gradskog vijeća Mostara u srijedu. Prema tim prijedlozima, dva komunalan preduzeća u Mostaru bi se potpuno ugasila, a formirano samo jedno za područje cijelog grada. 

 

 

 

–  Nadam se da će stranke ostaviti po strani nesuglasice i usvojiti ove prijedloge.

 

 

 

Ako ovi prijedlozi ne budu usvojeni, ja ću poduzeti akciju na temelju prijedloga specijalnog izaslanika Norberta Vinteštajna i u okviru mandata kojeg imam kao visoki predstavnik – rekao je Švarc-Šiling, ne objasnivši šta stoji iza njegove prijetnje.   Na pitanje novinara  da li će rješavanjem četiri goruća pitanja Mostar uistinu biti ujedinjen, ukoliko se zna da su pitanja stadiona pod Bijelim Brijegom, naziva ulica po ustaškim zločincima i druga i dalje predstavljaju prijetnju destabilizaciji odnosa u gradu, Švarc-Šiling kaže:  

 

 

 

– Ne možete sve probleme rješavati od jednom. Morate ići korak  po korak, putem postepenog rješavanja problema. Prvo trebamo riješiti ova  četiri prioriteta, a  onda idemo rješavati ostalo. Ako ništa ne uradite, ako ne napravite prvi korak, onda vam niko neće vjerovati da možete uraditi još nešto.  


(Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku