hamburger-icon

Kliker.info

Šapat čaršije : Jelavić nudio saradnju pravosudnim organima BiH i zbog toga je kidnapovan

Šapat čaršije : Jelavić nudio saradnju pravosudnim organima BiH i zbog toga je kidnapovan

11 Aprila
03:34 2009

Misterija oko otmice Ante Jelavića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, se nastavlja. Kao što je poznato, on je otet u srijedu poslijeodne u Zagrebu, a u četvrtak oko 18 sati telefonom se javio obitelji i kazao da su ga otmičari pustili.

Novac niko ne pominje

 U petak se on pojavio u Zagrebu i kazao da ga je otela zagrebačka mafija u suradnji s bosanskom. Dodao je da je zbog nesmotrenosti otmičara, uspio pobjeći i da je u prtljažniku automobila proveo devet sati. Navodno  su ga otmičari prebacili iz Zagreba u BiH, negdje oko Rame! Međutim, nikakve detalje nije ispričao.Hrvatska policija u petak je uhapsila Maria Miličevića Baju i Vladu Ćorića Baruna, pripadnike nekadašnje Kažnjeničke bojne, postrojbe HVO-a, kojom je u ratu zapovjedao ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta kojeg je Haški sud osudio na 18 godina zatvora. Njih dvojica su osumnjičeni za kidnapovanje Jelavića. Miličević, koji je iz Rame, bio je svojevremeno optužen za ubistvo Joze Leutara, ali je kasnije oslobođen svih optužbi. Ćorić je bivši uposlenik zaštitarske tvrtke „Bilić-Erić“ i tvrdi se da je njen suvlasnik Vinko Žuljević Klica.Hrvatska policija o cijelom ovom slučaju daje informacije na kašičicu, uz objašnjenje da je istraga u toku, tako da sve dobiva još više na zagonetnosti i misterioznosti. Iva Jelavić, supruga Ante Jelavića, u srijedu navečer je kazala da otmičari traže milion eura otkupnine. Da li je kidnaperima isplaćen taj novac, potpuno je nepoznato, jer to više ne pominje ni ona ni niko drugi?

Dobio policijsku zaštitu

U Zagrebu se za Jelavića može čuti da je iznimno bogat i da je imao nekih poslovnih planova vezanih za ulaganje novca u nekretnine. On je 2005. u BiH osuđen na devet i po godina zatvora zbog finansijskih pronevjera, ali je nekoliko sati uoči izricanja presude pobjegao u Hrvatsku. S obzirom da ima hrvatsko državljanstvo, nije izručen BiH pa slobodno živi u Zagrebu i Splitu gdje ima stanove. Od petka ujutro, dobio je policijsku zaštitu.Puno je otvorenih pitanja na koja još nema odgovora. Prvenstveno, kako su otmičari s Jelavićem uspjeli preći granicu i ući u BiH i kako je on pobjegao otmičarima i iz BiH ušao u Hrvatsku, utoliko više što je za njim raspisana međunarodna potjernica? Nejasno je i kako je od Rame došao do Zagreba?Zanimljivo je i da policija u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH nisu raspoloženi da bilo šta kažu o ovom slučaju.

Nudio dokaze o kriminalu političara iz Sarajeva, Mostara i Zagreba?

Prema pričama koje smo u petak čuli u Zagrebu, Jelavić je na nekoliko sati sklonjen da bi mu se priprijetilo i saopćilo da se ne igra glavnom, da ušuti i zaboravi sve što zna.Navodno, hrvatski obavještajci su prije izvjesnog vremena presreli telefonske razgovore Ante Jelavića s nekim osobama iz pravosudnih organa BiH. On je, prema tim zagrebačkim pričama, ponudio suradnju pravosudnim organima BiH i izrazio spremnost da istražiteljima ustupi dokaze i saopći sve što zna o organizovanom kriminalu u BiH i Hrvatskoj u koji su upleteni pojedini visokopozicionirani političari iz Sarajeva, Mostara i Zagreba. Zauzvrat je tražio amnestiju, odnosno poništavanje zatvorske kazne nakon čega bi bio potpuno slobodan čovjek i mogao bi dolaziti i u BiH.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku