hamburger-icon

Kliker.info

Nakon smrti bebe stare 16 dana: Porodica prijavila slučaj Kantonalnom tužilaštvu

Nakon smrti bebe stare 16 dana: Porodica prijavila slučaj Kantonalnom tužilaštvu

19 Aprila
05:26 2007

Porodica 16 dana stare Nejre Malagić, koja je prekjučer umrla na Odjelu neonatalne intenzivne njege Pedijatrijske klinike u Sarajevu, jučer je i zvanično prijavila ovaj slučaj Kantonalnom tužilaštvu te će biti urađena i obdukcija bebe.
Porodica, koju smo jučer posjetili, duboko je razočarana tokom liječenja djevojčice, ali i mnogim drugim stvarima na ovoj klinici, zbog čega je i odlučila slučaj prijaviti Tužilaštvu. Kažu da ne žele nikakvu materijalnu nadoknadu, niti publicitet, ali da žele ukazati na to "šta se dešava kako se ne bi desilo nekome drugom".
Nejra je rođena carskim rezom 2. aprila u 32. sedmici, odnosno prije vremena, te je istog dana s Ginekološke klinike prebačena na Pedijatrijsku. Prema tvrdnjama majke Dž. B. M., beba je bila dobro, teška skoro dva kilograma, s urednim radom srca te respiratornim problemima, zbog čega je počela primati injekcije.  – Beba je sutradan reanimirana, a zašto i šta se desilo, utvrdit će nadležni organi. Prvih dana govoreno mi je da je dijete stabilno, da bi se u subotu, a rodila se u ponedjeljak, utvrdilo da nešto nije uredu. Padaju trombociti, kažu zbog infekcije, dobiva epileptičke napade, a tek u ponedjeljak rade ultrazvuk te dijete izmještaju i na CT, gdje utvrđuju da ima subduralni hematom na glavi – govori majka.
 Zovu neurohirurga, za kojeg porodica ima samo riječi hvale, koji prvo radi punkciju, a u prošli petak otvara bebinu glavu i obavlja operaciju.  – Iako se u početku dobro oporavljala, tek neurohirug u kontroli primjećuje da nešto nije uredu sa stomakom. Tada zovu abdominalnog hirurga, divnog čovjeka, koji u ponedjeljak operira i vadi 15 centimetara gangrenoznog crijeva. Preživjela je noć, a u utorak umrla – kaže majka.  Pored toga što je rezignirana mnogim stvarima tokom liječenja, porodica ističe i da su sanitarni uvjeti i ponašanje dijela osoblja na Pedijatriji katastrofalni. Kažu da su osoblje viđali neadekvatno obučeno u prostorijama intenzivne njege, pa čak i dvije medicinske sestre koje se pored inkubatora feniraju, što su čak i fotografirali mobilnim aparatom.  Iz Kantonalnog tužilaštva saznajemo da su se uključili u slučaj i da će sa zvaničnom informacijom u javnost izaći danas. (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku