hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: Kosovski Albanac zaklao suprugu u izbjegličkom kampu

Mostar: Kosovski Albanac zaklao suprugu u izbjegličkom kampu

28 Oktobra
03:15 2006

U kampu Državnog izbjegličko-prihvatnog centra u Salakovcu, sjeverno od Mostar jučer oko 9.50 sati desio se monstruozni zločin.

Kako su za «Dnevni avaz» potvrdili u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona,  tokom bračne svađe Rasiz Beriša (31), izbjeglica iz  mjesta Lipljani na Kosovu, zaklao  je nožem suprugu Turkijanu Gušani (22), također sa Kosova.

Nakon što je počinio zločin Beriša je, saznajemo, obrisao nož o ženinu  odjeću i mirno odšetao do prijavnice Izbjegličko-prihvatnog centra gdje je rekao da je ubio suprugu i zatražio da službenika Centra da  pozovu policiju. Ubrzo su na lice mjesta došli pripadnici Policijske uprave Mostar i  Odjela kriminalističke policije MUP-a HNK koji su uhapsili Berišu. On im je odmah predao nož kojim je počinio zločin. Službenici MUP-a HNK zajedno sa kantonalnim tužiocem Spomenkom Jukićem obavili su uviđaj na licu mjesta.

– U sobi zgrade Izbjegličko-prihvatnog centra u kojoj su sa ostatkom porodice živjeli

supružnici, pronašli smo tijelo Turkijane Gušani. Nesretna žena imala je na vratu veliku posjekotinu nanesenu nožem, koja je vjerovatno bila uzrok njene smrti.  Ne znamo da li na tijelu imala još povreda. To će utvrditi obdukcija koju sam naložio – rekao nam je nakon uviđaja tužilac Jukić. Tijelo nastradale prebačeno je u gradsku mrtvačnicu Sutina. Beriša je priveden u MUP HNK gdje je nad njim obavljena  kriminalističke obrada. Uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ubistva, bit će predat tužiocu Spomenku Jukiću koji će sa njim obaviti razgovor.  Kako saznajemo, u trenutku kada je izvršen zločin niko nije bio u sobi sa supružnicima. Policija je jučer obavila razgovore sa više osoba iz Centra, koje su smještene u dijelu kampa u blizini mjesta zločina i mogli bi dati korisne informacije na okolnosti pod kojima se desio zločin. U MUP-u HNK, ali ni u Tužilaštvu HNK nisu htjeli govoriti o motivima koji su bili uzrok tragedije koja je zgrozila Hercegovinu. Međutim, upravnik Izbjegličko-prihvatnog centra Edin Denjo u razgovoru za «Dnevni avaz» kaže da je najvjerovatnije u pitanju ljubomora.

– Rasiz je iz nepoznatih razloga umislio da ga Turkijana vara, iako je to bila čestita žena. Bio je strašno ljubomoran. Vjerovatno je sve to na kraju kulminiralo zločinom – kaže Denjo.

Kako saznajemo, zbog ljubomore je u posljednje vrijeme često dolazilo do svađa između supružnika. Rasiz se zbog svega svađao i sa ocem. Iz straha da bi se mogla desiti tragedija, upravnik Denjo je preporučio majci uhapšenog Beriše da spava sa nevjestom.  Uprava Centra vjerovala je da se to neće desiti.

Upravnik Denjo, također kaže da je Beriša imao i psihičkih problema u posljednje vrijeme. Čudno se ponašao. Navodno je nedavno otišao iz Centra i preko šuma se uputio u Jablanicu gdje ga je nekoliko dana kasnije pronašla policija.

– Nakon što je vraćen u Centar uputili smo ga psihijatru, obavljene su pretrage, išao na snimke glave… Međutim, svi su nalazi ukazivali da  nije psihički obolio – kaže Denjo.

Iza Rasiza i Turkijane ostalo je troje djece. Najstarije ima šest, a najmlađe tri godine. Supružnici su živjeli u Centru zajedno sa Rasizovim ocem i majkom.

Supružnici Turkijana i Rasiz su u BiH izbjegli tokom rata na Kosovu 1999. godine.  Najprije su bili smješteni u Brezi gdje su ostali do zatvaranja tamošnjeg Centra, nakon čega su prije 3 godine prebačeni u mostarski Salakovac.

(Dnevni avaz) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku