hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz : Evropska unija EU izdala Valentina Incka!

Dnevni avaz : Evropska unija EU izdala Valentina Incka!

13 Juna
13:45 2009

Evropska unija ostavila je na cjedilu trećeg visokog predstavnika zaredom! Nakon odlučnog pisma koje je Valentin Incko (Inzko) uputio čelnicima Republike Srpske, te njegovog čvrstog stava da neće biti pregovora o zahtjevima koje je OHR u ime međunarodne zajednice iznio prema Narodnoj skupštini, praktično je došlo do (očekivanog) obrata.Najprije, Inckovo pismo je dugo i pažljivo pripremano uz tijesne konsultacije s cijelim buljukom ambasadora zemalja članica Evropske unije.
Pisma i zahtjevi
Prije nego što je finalizirano i odaslano put Banje Luke, evropski ambasadori su se utrkivali u nastojanjima da visokom predstavniku izraze "zabrinutost", "zaprepaštenje", čak i "ljutnju" zbog zaključaka NSRS o prenesenim nadležnostima na BiH. Svi su oni zahtijevali od Incka da "poduzme nešto" i osujeti stupanje na snagu tih zaključaka. Kada je Inckovo pismo ozvaničeno, o čijem sadržaju su članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (SB PIC) upoznati prije nego što je ono i otišlo, usplahireni ambasadori, pritisnuti još usplahirenijim zvaničnicima ministarstava vanjskih poslova 27 država članica EU, požurili su slati Incku poruke koje su svaka gora od prethodne!Ono što ih je iznenadilo bio je vrlo čvrst Inckov stav da od sadržaja pisma i zahtjeva koje je iznio – neće odstupiti!Sva nastojanja da se Incka natjera na ekspresne pregovore i "kompromis" s Banjom Lukom nisu davala rezultata sve do završetka SB PIC-a 5. juna ove godine.

Visoki predstavnik je prvo popustio, pritisnut sve snažnijim zahtjevima EU, pa je poslao pismo u kojem praktično dokazuje zašto su usvojeni zaključci NSRS od 14. maja antidejtonski i – antiustavni.No, to evropskim birokratama nije bilo dovoljno pa su ultimativno zatražili da Incko ode u Banju Luku i razgovara. Da bi bili ozbiljno shvaćeni, zvaničnici EU s najvišeg mjesta poručili su Incku da nema njihovu podršku u korištenju bonskih ovlasti!Ponižen i razoružan, Incko je otišao u najveći grad RS na "pregovore". Ostalo je već dobrano poznato. Nešto je, najblaže rečeno, "čudno" u politici koju EU provodi prema BiH već godinama. Eklatantan primjer za to je reforma policije. Od vrlo odlučnih i jasnih stavova da policija u BiH mora biti profesionalna i efikasna, da njena unutarnja organizacija neće poštivati entitetske linije… nije ostalo ni mrtvo slovo na papiru. Reforma policije ne samo da je pokazala neozbiljnost i nekonzistentnost EU, već je s njom prihvaćen balkanski princip politike da je u pravu onaj ko je najbahatiji.Nakon što je EU tu popustila – sve ostalo je stvar rutine.
Etnički torovi
Briselu se sada već panično žuri da zatvori OHR po svaku cijenu. Odlazak visokog predstavnika i ustoličenje specijalnog predstavnika EU (EUSR) odavno je obilježen kao vanredni uspjeh. EU je nestrpljiva da krene u tu avanturu bez obzira na katastrofalne posljedice. U toj glupavoj strategiji ima lične sujete, vrlo niskih ličnih interesa i – zapanjujućeg neznanja i nerazumijevanja. Da ne bismo sada previše nabrajali, dovoljno je postaviti samo jedno pitanje – šta bilo ko, uključujući i same Evropljane, može očekivati od EUSR-a koji dolazi bez bonskih ovlasti i s iskustvom da su njegova čak tri prethodnika izgorjela na prvom koraku!?Takav EUSR nije ni sebi, a posebno ne nama, bilo kakav autoritet. Štaviše.Nadalje, s obzirom da EU inaugurira princip da "jači tabači", šta to znači za proklamiranu politiku kompromisa, izlaska iz etničkih torova i razgovora koji kao postulate imaju opći, a ne interes vlastitog naroda?Kratkovidim i vrlo ličnim interesima, nadalje, EU naprosto tjera na radikalizam. Milorad Dodik odličan je primjer kako jedna politika, potpuno opasna i suluda, prolazi u Briselu i evropskim prijestolnicama. Zašto se takvoj politici ne bi okrenuli i drugi politički lideri u BiH, ali i na Balkanu. Ona ima prođu kod birača, mnogo je "jeftinija" od mukotrpnih usaglašavanja i kompromisa i, što je vrlo bitno, ima podršku u EU i Unija to djelima dokazuje na svakom koraku.Incko će se iz belaja u koji je uvučen nekako iščupati. Njegov ponos i duboko uvjerenje da je sasvim u pravu i da radi jedinu ispravnu stvar snažno su povrijeđeni. No, ljudi ovdje imaju više nego dovoljno razloga biti ne toliko zabrinuti i ogorčeni koliko ponukani na razmišljanje.

Između Solane i Bilta
Samo Incko zna kroz šta je prošao u zadnjih nekoliko dana. Poruka Havijera (Javier) Solane da su bonske ovlasti "stvar prošlosti" i da nisu "instrument za 21. stoljeće" bio je jedan od prvih i vjerovatno najžešćih udaraca koje je Incko dobio. Onda je, tokom boravka u Štokholmu, visoki predstavnik bio suočen čak s uvredama prvog visokog predstavnika u BiH Karla Bilta (Carl Bildt). Čovjek koji je izmislio bonske ovlasti obrušio se na Incka ocijenivši njegovo pismo – "glupošću". Istina, Biltov stav o bonskim ovlastima nije novost. Ako se uzme u obzir da Švedska od 1. jula preuzima predsjedavanje EU, onda se vrlo dobro zna u kojem smjeru plovi evropski brod.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku