hamburger-icon

Kliker.info

Amerikanci predstavili avion koji će ih laserom štititi od raketa Sjeverne Koreje

Amerikanci predstavili avion koji će ih laserom štititi od raketa Sjeverne Koreje

29 Oktobra
09:32 2006

 

 

 

General Henry Obering III, direktor Agencije, izjavio je da s radošću prihvaća usporedbe zrakoplova naoružana laserom, s poznatim filmskim serijalom “Ratovi zvijezda”.   – Vjerujem da stvaramo sile dobra kako bismo porazili sile zla. Činimo veliki korak dajući američku narodu njihov prvi svijetleći mač (poznato oružje koje koriste svi likovi u serijalu) – objašnjava general.    General je također istaknuo da nije riječ o “najljepšem zrakoplovu koji je ikad vidio, ali nije ni zamišljen da bude lijep, već da bude opasan”. Projekt je do sada stajao 3,5 milijardi dolara.  
Laserski bi sustav u zrakoplovu trebao otkrivati, pratiti i uništavati balističke projektile u fazi njihova uspinjanja. Prema najavama iz Agencije, prvi bi se pokušaj rušenja projektila u letu mogao dogoditi već 2008. godine, a u redovito bi korištenje mogao krenuti krajem desetljeća.       No, postoji velik broj kritičara koji izražavaju veliku sumnju u projekt, smatrajući da postoji velik broj tehničkih problema, te da će takav zrakoplov biti lakom metom.    Stratezi obrane SAD-a smatraju da zemlji i dalje prijeti opasnost od napada balističkim projektilom, i to, prije svega, od Sjeverne Koreje koja je početkom mjeseca izvršila nuklearni pokus i neumorno radi na stvaranju raketa kojima bi mogla dosegnuti američko kopno. Vojni analitičari smatraju da

Pyongyang
već sada posjeduje projektil koji bi mogao ugroziti najzapadnije dijelove SAD-a. Druga je prijetnja , koji razvija nuklearni program, a svojim raketama za sada može gađati i Europu.

 

Jutarnji-Kliker.info

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku