hamburger-icon

Kliker.info

Emir Ramić : Dejtonski mirovni sporazum – jedini u povijesti internacionalnog prava koji pokazuje da se genocid isplati

Emir Ramić : Dejtonski mirovni sporazum – jedini u povijesti internacionalnog prava koji pokazuje da se genocid isplati

14 Decembra
20:00 2015

EmirRamic11Prije 20 godina, 14.12.1995. godine u Parizu potpisan je Dejtonski mirovni sporazum –  jedini mirovni sporazum u povijesti internacionalnog prava koji pokazuje da se genocid isplati, izjavio je direktor Instituta za izučavanje genocida – Kanada, Emir Ramić.

-Još 1991. godine četnički ideolog Milorad Ekmečić je najavio potrebu osnivanja “Srpska Republika BiH”. Ubrzo poslije toga uslijedila je agresija na RBiH i genocid nad Bošnjacima. Legalizacijom rezultata agresije i genocida u Dejtonu, poništenjem Ustava RBiH, san Milorada Ekmečića i njegovih ideologa je ostvaren. Subjekti internacionalnog prava, odnosno žrtve genocida kroz Dejtonski ustav vide da se genocid isplati jer je u Dejtonu jedinstveno bosanskohercegovačko državno i društveno tkivo, etnički podijeljeno, izbacivanjim iz njega najvažnijeg povijesnog iskutva BiH – Ideje Bosne i Bosanskog duha, kazao je Ramić.

– Umjesto očuvanja i jačanja  Ideje Bosne i Bosanskog, duha na etnički poharanoj bosanskohercegovačkoj zemlji, funkcionira Velika Srbije i Velika Hrvatska.  Dejtonski “ustav” je diskriminatoran jer isključuje Ideju Bosne i Bosanski duh, odnosno isključuje  prihvatanje, priznavanje, poštovanje i tolerisanje drugog i drugačijeg. Umjesto slobode pojedinca, odnosno građanina, na čitavoj, jedinstvenoj teritoriji BiH imamo dominaciju i od građanina i od naroda otuđenih etničkih, političkih subjekata.

Dejtonskim “ustavom” BiH je izgublila svoj suverenitet, svoje jedinstveno državno i društveno funkcionisanje, a njeni građani i narodi su izgubili slobodu posjedovanja jedinstvene državne i društvene zajednice. Bez jedinstvene bosanskohercegovačke državne i društvene zajednice njeni građani i narodi ne mogu očuvati i jačati bosanskohercegovačku tradiciju, historiju, kulturu. I na kraju Dejtonskim « ustavom » su najviše na gubitku Bošnjaci, koji nemaju rezervnu domovinu i koji svoju duhovnu, tradicijsku, narodnu, historijsku, jezičku i kulturnu bitnost i bitisanost jedino mogu ostvariti u jedinstvenoj bosanskohercegovačkoj državnoj i društvenoj zajednici bez legalizovanih rezultata agresije i genocida-izjavio je povodom 20-godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, direktor Instituta za izučavanje genocida – Kanada, Emir Ramić.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku