hamburger-icon

Kliker.info

Reisu-l-ulema Mustafa ef Cerić i mostarski muftija Seid ef. Smajkić položili kamen temeljac za novu zgradu Karadžozbegove medrese u Mostaru

Reisu-l-ulema Mustafa ef Cerić i mostarski muftija Seid ef. Smajkić položili kamen temeljac za novu zgradu Karadžozbegove medrese u Mostaru

16 Septembra
19:05 2006

Novom zgradom  medrese, uz postojeći internat za učenike, u Islamskoj zajednici BiH imaju namjeru osnovati veliki kompleks, koji će u budućnosti prerasti u univerzitet.  Efendija Cerić rekao je da je postavljanje kamena temeljca za novu zgradu medrese historijski događaj za Mostar i BiH, jer bi projekt trebao biti završen naredne godine kada Karadžozbegova medresa u Mostaru slavi 450 godina postojanja, Gazi Husrev-begova medresa 470 godina, a Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 30 godina osnutka.   Međutim, on je u isto vrijeme i više od povijesnog događaja, jer potvrđuje višestoljetni kontinuitet BiH.

  Naš djed je ban Kulin  i on  nas je naučio da mislimo svojom glavom i da ljubomorno čuvamo Bosnu. Kulin ban je u to vrijeme  pokazao neovisni put Bosne. Nije htio da Bosna bude ni žrtva istoka ni žrtva zapada.  On je htio  da bude svoj i da sačuva nama uspomenu i razlog  da kažemo da je ban Kulin naš djed. Naš otac je  Gazi Husrev-beg, koji je u nama ugradio ljubav prema nauci, a prije toga nas je Mehmed Fatih naučio da volimo Islam – rekao je Cerić.  Nastavljajući, on se jučer osvrnuo i na izjave pape Benedikta XVI i tvrdnje da se Islam «jedino mogao širiti sabljom».
  Dokaz da se islam nije širio sabljom smo mi bosanski muslimani. Jer, da su nam sabljom islam utjerali, bilo bi im lahko da islam opet sabljom istjeraju. Budući da to nisu mogli, to znači da islam nismo primili pod prijetnjom sablje, nego s ljubavlju i poštovanju prema Isau a. s. i svim vjerovjesnicima, koji su dolazili na istok i otud slali nama poruke na zapad – kazao je Cerić.  Kulin ban, Mehmed Fatih, Gazi Husrev-beg i Alija Izetbegović, dodao je efendija Cerić, naučili su Bošnjake, Bosance i Hercegovce,  da «vjeruju i da se bore».

– Vi u Mostaru ste najbolji dokaz primjene tog pravila. Vi ste vjerovali da će Mostar biti slobodan, da će se Stari most obnoviti, da će Mostarom ponovo šetati lijepa Emina i vjerovali ste da Karadžozbegova medresa neće biti zaboravljena. Ovaj temelj kojeg udaramo u Mostaru vrijedan je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 1537 godine – istakao je Cerić. 


Podsjećajući da su i najveći svjetski univerziteti poput Oksforda, Harvarda, Sorbone i drugih u početku bili male teološke škole, Cerić je, također, izrazio nadu da će na mjestu nove mostarske medrese nastati veliki univerzitet, koji će «pomoći Evropi da razumje šta je islam». – EU će uskoro uložiti 10 miliona Eura za dijalog kulturni i religijski dijalog Evrope. Također,  EU će 2012 uložiti 10 milijardi da bi izvršila integraciju u Evropi, posebno muslimana. Ova medresa, univerzitet u budućnosti će biti mjesto gdje će se Evropa integrirati. Jer, mi želimo da pomognemo Evropi da razumje šta je islam, a muslimanima da pomognemo da shvate šta je Evropa. Uvjeren sam da to Mostar može – pojasnio je reis Cerić.   On je obećao da će se  lično založiti da u svijetu osigura dio sredstava za dovršetak izgradnje medrese u Mostaru, ali je pozvao i Bošnjake diljem svijeta da pomognu ovaj projekt. Svaka marka i svaki euro  uložen u ovaj projekt, kako je rekao,  jeste ulaganje u BiH.

(Kliker.info)

Mi smo dobri muslimani, ali i građani Evrope

– Želimo u ovoj medresi  posijati sjeme iz čega će izaći korisni plodovi za Bosnu i Evropu.

Evropa očekuje od nas da im pokažemo  da znamo, hoćemo i umijemo prezentirati islam sa evropskim patriotizmom. Mi jesmo dobri muslimani i dobri građani Evrope. Želimo biti i jedno i drugo. Evropa ima poteškoća da nas prihvati, ali upornim radom, znanjem, uvjeriti mi ćemo i prisiliti Evropu da nas prihvati onakve kavi smo. Ali, važno je reći da Bošnjaci u BiH mogu opstati samo naukom znanjem i vještinama koje će prisiliti druge da nas poštuju – istakao je Cerić.

Veliki interes za Karadžozbegovu medresu

Kako za kaže direktor Karadžozbegove medrese Šefko ef. Tinjak, vrijednost projekta izgradnje nove zgrade medrese bit će 2, 5 miliona maraka. Objedinjavat će medresu i učenički internat, što će, kako kaže garantirati  kvalitetniji vaspitno-obrazovni proces.

– Jedan od razloga zbog kojih smo se odlučili za realizaciju ovog projekta jeste da se pojavio manjak prostora za izvođenje nastave, kao da su učenici iz internata u Sjevernom logoru morali putovati nekoliko kilometara do Mostara kako bi pohađali nastavu. Ove godine imamo 5 razreda, a imamo 4 učionice. Kada iduće godine primimo još jedno odjeljenje, nećemo imati uslova za normalnu nastavu. Zaista primjećujemo da  interes za mostarsku medresu raste i zbog toga smo morali poduzeti korake da osiguramo nesmetan razvoj medrese – rekao je efendija Tinjak.

 

 

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku