hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Mirsada Hukić : BiH ide prema scenariju viđenom u Italiji i Španiji

Prof.dr. Mirsada Hukić : BiH ide prema scenariju viđenom u Italiji i Španiji

28 Jula
16:38 2020

Zastupnici u Parlamentu FBiH raspravljaju o informaciji o posljedicama djelovanja pandemije korona virusa na privredu.Zastupnicima se obratila specijalista mikrobiologije i članica Evropske akademije nauka Mirsada Hukić.

Ona je zastupnicima kazala kako su se, nažalost, ostvarila pridviđanja koja su govorila o pandemiji virusa.

“Koronavirus vrlo brzo je stekao sposobnost da se prenosi s čovjeka na čovjeka i danas znamo jako malo o njemu. Nemamo efikasnu vakcinu ni lijek. Prepušteni smo metodama praćenja i prevencije. Uočili smo da je virus vrlo varijabilan, a izolovano više od 60.000 mutacija. U BiH je zabilježeno više od 51.000 slučajeva oboljenja, a život je izgubilo 115 ljudi”, kazala je ona zastupnicima.

Doktorica Hukić je istakla da su svi kantoni u FBiH bez izuzetka zahvaćeni epidemijom.

“Najteže su pogođeni oni gdje je najveća gustina naseljenosti i gdje je najrazvijenija ekonomija. Muškarci i žene su osjetljivi na ovaj virus, nešto malo više muškarci oboljevaju, ali to je neznatno. Dvije trećine oboljelih su mlade osobe. Kad je riječ o umrlim osobama, muškarci obolijevaju s težom kliničkom slikom i više umiru”, kazala je ona.

Ona je upozorila kako je naša zemlja u usponu kad je riječ o epidemije.

“Naša situacija se pogoršava, BiH ide iznad pesimističkog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji. RS je u još većim problemima, ali mi BiH moramo gledati kao jednu cjelinu”, istakla je Mirsada Hukić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku