hamburger-icon

Kliker.info

U Irak ide pješadija Oružanih snaga BiH

U Irak ide pješadija Oružanih snaga BiH

19 Juna
15:51 2008

Pješadijska jedinica Šeste brigade Oružanih snaga (OS) BiH, koja će brojati 49 pripadnika, početkom avgusta bit će upućena u novu mirovnu misiju u Irak. Ovo je jučer u telefonskoj izjavi za "Dnevni avaz" iz Kuvajta potvrdio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić.

 

 

 

General Podžić s delegacijom OS i Ministarstva odbrane BiH te Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost boravio je u Iraku, gdje su posjetili sedmu rotaciju Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) OSBiH.

– Na sastanku sa čelništvom koalicionih snaga u Bagdadu dogovoreno je upućivanje Pješadijske jedinice u skladu sa planom i odlukom Predsjedništva BiH. Ta jedinica već tri mjeseca se nalazi na obuci u Banjoj Luci, a po upućivanju u misiju, prvih sedam dana provest će na pripremama i u Kuvajtu – izjavio je Podžić.

On je precizirao da se naša delegacija u Bagdadu sastala s komandantom koalicionih snaga u Iraku Dejvidom Petreusom (David Petraeus) i njegovim zamjenikom.

 Pripadnici Pješadijske jedinice imat će potpuno drugačije zadatke od Jedinice NUS-a, čiji se pripadnici već tri godine svakih šest mjeseci smjenjuju u misiji "Iračka sloboda". Kako naš list saznaje, bh. pješadijci ipak će biti u njihovoj blizini, jer će raditi kao dio ukupnog obezbjeđenja kampa "Echo", u kojem je smještena Jedinica NUS-a.

– U bazi El-Divanija obišli smo naših 36 pripadnika Jedinice za uništavanje NUS-a. Mogu reći da su svi dobro i zdravo i bez ikakvih problema obavljaju svoje zadatke – dodao je Podžić, precizirajući da će o svim detaljima sastanaka obavljenih u Iraku bh. delegacija govoriti na sutrašnjoj pres-konferenciji.

(Kkliker.info)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku