hamburger-icon

Kliker.info

Najimučniji političari BiH : Dodik na čelu liste, misterij bogastva Nedžada Brankovića

Najimučniji političari BiH : Dodik na čelu liste, misterij bogastva Nedžada Brankovića

06 Septembra
16:36 2008

U kratkom poslijeratnom razdoblju u BiH se formirala nova “tranzicijska” politička elita koja je neuporedivo imućnija od svojih komunističkih prethodnika; Na osnovu opsežnog istraživanja “Slobodna Bosna” objavljuje rang-listu najbogatijih političara iz. vladajućih i opozicionih partija u BiH.Istraživati privatni imetak pripadnika bosanskohercegovačke političke elite krajnje je nezahvalan poduhvat, budući da se radi o specifičnoj (povlaštenoj) grupi čijim pripadnicima na raspolaganju stoji čitav niz mehanizama pomoću kojih efikasnije od drugih uspijevaju zametnuti nepoželjne tragove. U obaveznom “imovinskom kartonu” koji su političari pred svake izbore dužni dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH manje-više pedantno registrirana je sva nepokretna i pokretna imovina, no izostavljeno je najvažnije: porijeklo imovine koja u nekim slučajevima dostiže basnoslovne, milionske iznose i koja se ni izbliza ne može “pokriti” prikazanim prihodima. Primjerice, aktuelni premijer Nikola Špirić uredno navodi kako, pored nekoliko stanova, na štednji ima i golemi iznos od 694.000 KM, no ne navodi ništa o tome kako je i kada zgrnuo toliki novac. Na drugoj strani, lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, prema prikazanom imetku u “imovinskom kartonu”, spada u srednje situirani sloj građana, od kojih međutim najveći broj može samo sanjati da svoje dijete, poput Silajdžića, pošalje na skupi studij režije u Londonu.
U pravilu, prikazani imetak “u imovinskim kartonima” bh. političara neuporedivo je veći od prikazanih prihoda – plaća i honorara – što jasno svjedoči o postojanju tajnih i prilično izdašnijih finansijskih izvora. Takvi su fondovi i izvori najčešće smješteni unutar stranaka i uglavnom se pune donacijama bogatih sponzora koji iz različitih interesa pomažu rad neke političke stranke. Takvi su fondovi u pravilu dostupni samo najužem stranačkom vrhu i ostaju potpuna nepoznanica čak i za golemi dio stranačkog rukovodstva.Listu najbogatijih bh. političara sačinili smo na temelju dva izvora: oficijelnih “imovinskih kartona” pohranjenih u Centralnoj izbornoj komisiji, ali i na temelju rasprostranjenih informacija i saznanja do kojih smo došli vlastitim istraživanjem.
DODIK NA ČELU LISTE
Prema našem istraživanju, premijer RS-a Milorad Dodik uvjerljivo je najbogatiji političar, ne samo u RS-u nego i u cijeloj BiH. U vrijeme svog drugog mandata Dodik je materijalizirao ogromnu političku moć koju ima. Čak je i medijima iz regiona bilo zabavno pratiti načine na koje je Dodik multiplicirao svoju imovinu. Nekoliko mjeseci nakon što je postao premijer Dodik je kupio vilu od 400 kvadrata u elitnom beogradskom naselju Dedinje. Vođa iz Laktaša odmah je demantovao da je vilu kupio za dva miliona eura, koliko iznosi njena tržišna vrijednost, tvrdeći da je njena cijena bila “samo” 850.000 eura, a da je do novca došao tako što je prodao svoja dva stana u Beogradu. U raskošnu vilu koju je Dodik na volšeban način kupio u Beogradu od prije nekoliko mjeseci uselila se jedna inostrana kompanija uz mjesečni najam od 10 hiljada eura! Upućeni tvrde da Dodik posjeduje i veliko imanje na Kipru.Sredinom 2006. godine Dodik je u imovinskom kartonu “prijavio” stan u Laktašima, dva stana u Beogradu po 77 kvadratnih metara, porodičnu kuću čija je vrijednost 200 hiljada KM, porodično imanje koje po njegovoj procjeni vrijedi 300 hiljada KM, poslovni prostor u Laktašima vrijedan sto hiljada KM, automobil u vrijednosti od sto hiljada KM i dionice u nekoliko preduzeća.Pored navedenog, Dodik posjeduje ogromno imanje u Bakincima, na kojem se nalazi kuća, bungalovi i bazen. Na istom imanju Dodik je izgradio vještačko jezero u kojem uzgaja ribu. Kapacitet izlova šarana iz tih bazena je oko 80 tona godišnje. Jedna od posljednjih Dodikovih investicija u Srbiji bilo je u lovište u okolini Beograda, koje se rasprostire na nekoliko hektara. Teško je doći do podataka koliko je Dodikovo učešće u pojedinim privatnim preduzećima koja su mu bliska, kao i do informacije koje sve poslove je dao da mu vode otac, brat, sin, kćerka i zet.Dodikov otac vlasnik je zemljoradničke zadruge koja je glavni snabdjevač krompirom fabrike čipsa iz Laktaša. Dodikova kćerka vlasnik je Radio Čelinca, a zet aktuelnog premijera bavi se prodajom telefonskih kartica. Dodikov sin vozi jedan od najskupljih Mercedesovih modela. Dodikovi računi u stranim bankama, smatra se, skrivaju enormno visoke sume novca.
ŠPIRIĆ LIDER “GOTOVINE”
Drugi na listi po bogatstvu u RS-u je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. Špirićeva imovina procijenjena je na preko 1,4 miliona KM od čega je skoro polovina, preciznije 694 hiljade KM, u gotovom novcu koji je Špirić dao na štednju. Ostatak njegove imovine čine tri trosobna stana – u Beogradu, Novom Sadu i Banjoj Luci – čija je vrijednost preko 600 hiljada KM. Špirić posjeduje i dva skupocjena automobila marke Audi vrijedna oko 150.000 KM od kojih jedan vozi on, a drugi njegova supruga Nada. Prema tvrdnjih upućenih, Špirić je u posljednje četiri godine, iz do sada neidentifikovanih izvora, zaradio preko 700 hiljada KM.
LAGUMDŽIJA ULAŽE U NEKRETNINE
Na samom vrhu ljestvice nabogatijih političara u BiH nalazi se i lider opozicionog SDP-a Zlatko Lagumdžija. Redovna profesorska plaća na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je Lagumdžija uposlen, od oko 5 000 KM mjesečno, i poslanički paušal u Parlamentu BiH od 800 KM mjesečno, po svemu sudeći, najmanja su stavka u prihodima Zlatka Lagumdžije. Jer kako bi Lagumdžija s tako “oskudnim” prihodima postao vlasnik dva luksuzna i prostrana stana u centru Sarajeva, na najelitnijim lokacijama: u Alipašinoj ulici, gdje stanuje s porodicom, te stana u ulici Ćemaluša koji izdaje pod najam. Lagumdžija je odnedavno postao vlasnik i poslovnog prostora na Skenderiji u kojem je smještena privatna marketinška kuća njegove supruge Amine Ars Creativa. U elitnom vikend-naselju Poljinama Lagumdžija je vlasnik parcele od oko 6.000 kvadratnih metara na kojem upravo dovršava izgradnju prostrane vikednice. U imovinskom kartonu lidera SDP-a evidentiran je i stan u Dubrovniku (naslijeđen od roditelja) te ušteđevina od 240.000 KM.
MISTERIJ BOGATSTVA NEDŽADA BRANKOVIĆA
Federalni premijer Nedžad Branković, kao pripadnik izvršne vlasti, nema popunjen “imovinski karton” u CIK-u i ta je okolnost vjerovatno presudno uticala da se o njegovom privatnom naglo stečenom bogatstvu ispredaju različite priče. Pored ostalog, za Brankovića se tvrdi da posjeduje raskošan apartman na Bjelašnici, no federalni premijer tvrdi da apartman nije njegov, nego je u vlasništvu njegove sestre. Premijer, međutim, ne negira da je vlasnik vile na Poljinama koju je izgradio tik do svog političkog pokrovitelja Bakira Izetbegovića i njegovih sestara Sabine i Lejle. Branković je vlasnik petosobnog stana na Ciglanama koji je kupljen udruženim sredstvima Energoinvesta i Vlade Federacije BiH.Prema nezvaničnim i neprovjerenim informacijama, Branković ima i stan u Sloveniji, te devizni račun u jednoj inostranoj banci na kojem se nalazi pozamašna suma novca.“Prihodovna strana” premijera Brankovića prilično je oskudna. Njegova premijerska plaća iznosi oko 3.000 KM a približno toliko zarađuje i na Saobraćajnom fakultetu Sarajevo, gdje je izabran u zvanje docenta.Kako saznajemo, narednih dana bit će puno jasnija slika oko Brankovićevog udjela u u Društvu za upravljanje fondom ABDS koji raspolaže imovinom privatizacijsko-investicionog fonda BIG. Naime, krajem decembra 2007. godine Tranparency International (TI) Centralnoj izbornoj komisiji uputio je zahtjev za “utvrđivanje postojanja sukoba interesa”. Sporno je naime može li Nedžad Branković, kao federelni premijer, biti dioničar i u nekom od investicionih fondova. Kako CIK nije odgovorio na ovaj zahtjev Transparencyja, oni su uputili tužbu protiv CIK-a Sudu BiH. Sredinom ove sedmice Sud BiH je donio presudu i naložio CIK-u da u roku od 15 dana od donošenja presude odluči da li je federalni premijer u sukobu interesa. Podsjetimo, BIG raspolaže najvećim kapitalom u BiH, a pored ostalog vlasnik je 1,3 posto dionica BH Telecoma.
IZETBEGOVIĆ BEZ UŠTEĐEVINE
Prema zvaničnim podacima, reklo bi se da Bakir Izetbegović, zastupnik u Parlamentu BiH, nije bogat političar. Od oca Alije Izetbegovića navodno je naslijedio stan u ulici Nusreta Fazlibegovića u centru Sarajeva. U imovinski karton 2006. godine upisao je samo polovicu stana vrijednu 70.000 KM (druga polovica stana pripada njegovoj supruzi Sebiji). Ranije smo pisali kako je ovaj stan još 2000. godine Izetbegović kupio za 200.000 KM od bivšeg komunističkog moćnika Milanka Renovice. Za luksuzno imanje na Poljinama, vrijedno oko pola miliona maraka, Izetbegović je ozvaničio samo podatak da su on i supruga Sebija “u fazi izgradnje” uložili po 80.000 KM. Izetbegović je inače naveo da zajedno sa suprugom godišnje zarađuje 74.000 KM. Zanimljivo, u kartonu Bakira Izetbegović ostala je prazna rubrika “ušteđevine” ali je u rubrici “obaveze” naveo podatak o kreditnom zaduženju teškom 70.000 KM. Također, među prihodima nismo uspjeli pronaći ni mesečni honorar od oko 5.000 KM, koliko BBI banka plaća Izetbegoviću za nadzor radova budućeg šoping centra u Sarajevu (na temeljima robne kuće Sarajka).
STAN U “BAKIROVKI”, APARTMAN NA MORU
Imovinski karton zastupnice Stranke za BiH u Parlamentu BiH Azre Hadžiahmetović prilično je obilat podacima. Azra je vlasnica luksuznog stana u ulici Kaptol, u centru Sarajeva, (zgrada poznata kao “bakirovka”) čija je vrijednost prema procjeni Hadžiahmetovićke, 240.000 KM, no realna tržišna vrijednost njenog luksuznog i prostranog stana iznosi oko 400.000 KM.U naselju Lovišta na Pelješcu, u Hrvatskoj, Azra posjeduje apartman, površine 30 kvadrata, čija je tržišna vrijednost, prema njenoj procjeni, oko 100.000 KM. Hadžiahmetovićeva je i suvlasnica porodičnog imanja vrijednog oko 130.000 KM. Zastupnica Azra Hadžiahmetović zaposlena je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu gdje godišnje zarađuje oko 60.000 KM, u šta su uračunati i autorski honorari u godišnjem iznosu (2005. godine) od oko 29.000 KM, ali ne i zastupnički paušal od 800 KM mjesečno u Parlamentu BiH.
IMOVINSKI USPON MELIHE ALIĆ
Stranačka kolegica Azre Hadžiahmetović, aktuelna ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Meliha Alić, sudeći prema imovini koju posjeduje, dobro je unovčila politički angažman. Vlasnica je pola miliona vrijednog apartmana na Bjelašnici i 400.000 KM vrijednog luksuznog stana u sarajevskom naselju Ciglane. Značajan priliv u kućni budžet pristiže joj iz privatne klinike Bosanes, koja je u vlasništvu njenog supruga dr. Mirsada Alića. Podsjetimo, još kao direktorica Druge gimnazije u Sarajevu, Alićka je svom suprugu uspjela pod “povoljnim” uslovima osigurati zakup dijela fiskulturne dvorane u kojem je otvorio kliniku za rekonstruktivnu hirurgiju.
ČOVIĆEVA OPERACIJA “SOKO”
Premda je teško procijeniti koliko, uistinu, vrijedi imovina Dragana Čovića, sigurno je da predsjednik HDZ-a spada u red imućnijih bh. političara. No, za razliku od većine svojih stranačkih kolega koji su se “situirali” u ratnim godinama, Čović je priliku za bogaćenje dobio nakon rata, kada započinje famozni proces dokapitalizacije Zrakoplovne industrije Soko iz Mostara. Iskoristivši položaj generalnog direktora nekadašnjeg hercegovačkog vojno-industrijskog giganta, Dragan Čović je uz pomoć svojih najbližih poslovnih suradnika, prijatelja i rođaka izravno rukovodio kriminalnom prodajom prijeratnih pogona Sokola po cijenama znatno nižim od realnih. Na temeljima opustošene mostarske tvornice čija je vrijednost 1991. procijenjena na milijardu tadašnjih njemačkih maraka, sedam godina kasnije nastat će desetak manjih tvrtki, naknadno objedinjenih u Soko Group, čiji je jedan od suvlasnika i Dragan Čović. Kako, međutim, ni poslije višegodišnje istrage nikada nije precizno utvrđeno koliko vrijedi kapital predsjednika HDZ-a (on sam je prijavio 50.000 KM dionica), o razmjerama Čovićevog stvarnog bogatstva može se samo nagađati. Zvanično, Dragan Čović sa suprugom i kćerkom živi u prostranom stanu u Mostaru za koji je poduzeće Soko, koncem 1998. (u vrijeme kada se povlačio s dužnosti generalnog direktora), platilo 163.000 KM. Pored stana, Čović je u imovinskom kartonu prijavio da posjeduje i vikend-kuću procijenjenu na pola milijuna maraka, a uskoro bi mogao postati i vlasnik veće zemljišne parcele u mostarskom naselju Bare, budući da je uveliko zainteresiran za kupnju.
POSLOVNI USPON VOZAČA VILJUŠKARA
Nakon Dragana Čovića, među članovima najužeg vodstva HDZ-a BiH financijski najbolje stoji Rade Bošnjak, aktualni potpredsjednik te stranke i zastupnik u Hrvatskom saboru. Prijeratni vozač viljuškara u Aluminijskom kombinatu u Mostaru koji je u poratnim godinama “dogurao” do župana Hercegovačko-neretvanske županije (a potom i direktora županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje), ima stan u Mostaru i veleljepnu kuću u planinskom izletištu Blidinje. Bošnjak je, pored toga, vlasnik i zaštitarske agencije Redarstvenik, koja već godinama, nezakonito, osigurava gotovo sve županijske institucije u Mostaru i ostvaruje golemu zaradu. Nedavno je Rade Bošnjak, u dogovoru sa svojim stranačkim kolegom, direktorom Elektroprivrede Herceg Bosne Matanom Žarićem, potpisao godišnji ugovor kojim je njegovoj zaštitarskoj agenciji dodijeljen posao osiguranja sedam objekata Elektroprivrede HZHB (šest u Jajcu i jednog u Mostaru). Budući da zaštita samo jednog objekta mjesečno košta oko pet tisuća KM, jasno je kako ugovor koji su sklopili Bošnjak i Žarić “teži” više od 400.000 KM! Osim imovine u BiH, Rade Bošnjak je imao i trosoban stan u Zagrebu koji je prodao prije tri godine, za 200.000 eura.
NAJBOGATIJI U HDZ-u 1990. – RAGUŽ I MARIĆ
Stan u glavnom gradu Hrvatske nedavno je prodao i Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Bože Ljubića, koji je, sudeći barem prema popisu nekretnina u njegovom vlasništvu, jedan od boljestojećih članova te stranke. Raguž, naime, ima trosoban stan u Mostaru, u zgradi “ministarka” (koji mu je, svojedobno, kupljen sredstvima Ministarstva obrane Federacije BiH, odnosno, HVO-a) za koji je naveo da vrijedi 200.000 KM i vikendicu u Hrvatskoj, procijenjenu na 150.000 maraka. Nije, međutim, poznato u čijem je vlasništvu stan koji Raguž koristi kada boravi u Sarajevu. Prošle godine je Martin Raguž, zajedno s bratom Antom, vlasnikom motela Vila Ragusa u Stocu, kupio u općini Ravno tri poveće zemljišne parcele na iznimno atraktivnoj lokaciji koja graniči s Dubrovnikom. Iako se ne zna koliko ih je stajala ta investicija, uzme li se u obzir cijena zemljišta na Ivanici, sigurno je da su braća Raguž potrošila mnogo novca.Svakako najimućniji član Predsjedništva HDZ-a 1990., ujedno i kandidat te stranke za načelnika općine Žepča je Vinko Marić, lokalni tajkun koji je svoje višemilijunsko bogatstvo stekao u ratnim godinama, kao logističar HVO-a. Nekoć skromni seljak iz Brezovog polja kod Žepča, koji se izdržavao tako što je svojim traktorom orao njive susjedima, prvu je privatnu trgovačku tvrtku (nazvao je Vesna, po svojoj supruzi) otvorio još u ratnim godinama. Potom je u Brezovom polju izgradio Hotel Marić i benzinsku crpku, a kasnije je, pod nejasnim okolnostima, postao i vlasnik skladišta građevinskog materijala koje se nalazi na mjestu poznatom kao logor Silos, gdje su u ratu bili zatočeni Bošnjaci iz Žepča. Vinko Marić je, pored toga, u procesu privatizacije kupio i Autobusnu stanicu u Žepču i lokalno poduzeće za prijevoz putnika Prometnik. Pretpostavlja se kako je Marić pravi vlasnik i više trgovina koje je registrirao na ime svojih sestara. Doskora je bio i predsjednik Nogometnog kluba Žepče.
LIJANOVIĆI VAN KONKURENCIJE
Prema podacima iz imovinskih kartona koji su dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH, nedvojbeno najbogatiji bh. političari su čelnici Narodne stranke Radom za boljitak, braća Mladen i Jerko Ivanković Lijanović. Vrijednost imovine širokobriješke braće Ivanković-Lijanović procjenjuje se na više od 40 milijuna maraka, od čega je gotovo polovica kapitala u vlasništvu predsjednika i dopredsjednika Narodne stranke Radom za boljitak Mladena i Jerke Ivankovića Lijanovića. U suvlasništvu braće Ivanković-Lijanović, pored Mesne industrije Lijanovići, nalazi se i Auto-kuća, više benzinskih crpki, informatička tvrtka Prosoft, Robna kuća Diona, Poljoprivredno dobro Duvanjsko polje…
No, braća Lijanović nikako se ne mogu se svrstati među tipične političare, budući da je njihovo poslovno carstvo nastalo puno prije nego što osnovali političku partiju i počeli se aktivno baviti politikom.  (Kliker.info-Slobodna Bosna) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku