hamburger-icon

Kliker.info

MOSTAR Ljekari: Nismo krivi za smrt tri bebe!

MOSTAR Ljekari: Nismo krivi za smrt tri bebe!

12 Januara
00:34 2007

Vezano za napise u medijima o perinatalnoj smrtnosti na Odjelu ginekologije i porodništva u Kliničkoj bolnici (KB) Mostar voditelj katedre za ginekologiju i porodništvo dr. Ivan Kuvačić izjavio je kako u trima smrtima nema niti jedne stručne pogreške. Po njegovim riječima, na tom odjelu liječnici rade izuzetno dobro, a prošle godine uspješno je porođeno 1 400 djece i umrlo je 14 djece. Od tog broja 9 djece je umrlo tijekom trudnoće, 4 poslije porođaja te jedno dijete u porođaju.

Pokazatelj rada jedne ustanove je perinatalni mortalitet koji se u zapadnoeuropskim zemljama kreće između 4 i 7 promila. U Mostaru je prošle godine bio 7, 6 promila, a to je europska razina, istaknuo je dr. Kuvačić.

On je istaknuo kako je povećan broj carskih rezova zbog napisa u novinama, te da se liječnici boje voditi porođaj. No, dr. Kuvačić ističe kako djeca koja se rađaju na carski rez imaju veće komplikacije kasnije u životu.

Govoreći o slučaju obitelji Anić, zamjenica voditelja Odjela za ginekologiju i porodništvo KB-a Mostar Vajdana Tomić kazala je da je trudnica zbog svoje osnovne bolesti, zbog koje je ležala na plućnom odjelu, imala rizičnu trudnoću. Što se tiče slučaja obitelji Čović, dr. Tomić je kazala kako je CTG bio uredan i nije ukazivao da nešto nije u redu, ali da prije patohistološko nalaza ne može kazati što se točno dogodilo.

Na pitanje novinara, je li dr. Vedran Bjelanović, koji je primio trudnicu na Odjelu za ginekologiju i porodništvo, trebao uraditi carski rez dr. Tomić je istaknula kako carski rez nije uvijek rješenje, te kako doktor nije imao indikacije za carski rez te da ga onda nije ni mogao napraviti.

Tijekom konferencije za novinare doktori su istaknuli kako će obitelji dobiti sve nalaze kada budu gotovi.

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku