hamburger-icon

Kliker.info

Lajčak i Čović razgovarali o reformi policije i ustavnim promjenama u Mostaru

Lajčak i Čović razgovarali o reformi policije i ustavnim promjenama u Mostaru

04 Augusta
06:23 2007

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije Miroslav Lajčak večeras se u Mostaru sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Tom prigodom najviše je riječi bilo o reformi policije te o ustavnim promjenama i položaju Hrvata u BiH. "Ovo je bio jedan od niza sastanaka koji ćemo u budućnosti imati. Zadovoljan sam dijalogom, bio je konstruktivan i vodi prema glavnom cilju, a to je pokretanje ove zemlje prema europskim integracijama", kazao je Visoki predstavnik nakon sastanka.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da s Visokim predstavnikom dijeli dosta slična stajališta u vezi reforme policije, a to se pitanje, po Čovićevom mišljenju, mora riješiti do kraja rujna ove godine.
"Ovo pitanje moramo riješiti kako bi se okrenuli značajnijim pitanjima, a to su ustavne promjene. Moramo otvoriti malo više vrata ka europskim integracijama, jer kasnimo za svim zemljama u okruženju", kazao je Čović.

Na novinarski upit kakav bi koncept uređenja BiH podržao, Visoki predstavnik Miroslav Lajčak odgovorio je da je spreman podržati samo model koji dogovore domaći političari.
"Nemam nikakvu namjeru za nametanjem ustavnog modela. Novi ustav BiH treba biti domaći proizvod", poručio je Lajčak te dodao da Hrvati u BiH i političke stranke s hrvatskim predznakom, zbog svog specifičnog položaja, imaju dovoljno prostora kada su u pitanju ustavne promjene.
"Hrvati u BiH taj bi prostor trebali iskoristiti", poručio je Lajčak.

Na novinarsko traženje, Lajčak i Čović prokomentirali su formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) te inicijativu nevladinih organizacija za zakonskim određivanjem roka za provedbu izbornih rezultata.
Obojica su podržali tu inicijativu, a Čović je istaknuo da se treba što prije izmijeniti Izborni zakon BiH te da se treba odrediti zakonski rok od 90 dana za provedbu izbornih rezultata.
Što se tiče formiranja vlasti u HNŽ-u, Lajčak je izrazio zadovoljstvo, a predsjednik HDZ-a BiH kazao je da je "pomalo žalostan zbog činjenice da njegova stranka ne participira u vlasti te županije".
"Međutim, čestitam izabranima, i sada imaju priliku da riješe sva socijalna i ostala pitanja u toj županiji", izjavio je Čović.


(F
ena)

(Foto: Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku