hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović : Hrvati žele potpuno dominirati u mjestima gdje su većina

Izetbegović : Hrvati žele potpuno dominirati u mjestima gdje su većina

10 Augusta
16:08 2008

ImagePotpredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je za "Dnevni avaz" da je kulminacija problema sa Srednjom školom Stolac gdje 160 uèenika bošnjaèke nacionalnosti već treći mjesec nije dobilo diplome o završenoj školi, jasan odraz želje Hrvata za dominacijom u tom gradu. Svjestan je da ovakav rasplet događaja može dovesti do zategnutih međunacionalnih odnosa u tom gradu.- Gdje god su Hrvati u Federaciji BiH u većini oni to pretvore u potpunu nacionalnu dominaciju nad Bošnjacima, pokazuju želju za stopostotnom vlasti u svim segmentima. To je posebno istaknuto u Stocu i Čapljini. Nedopustiva je manipulacija nad bošnjačkom djecom u Stocu i nedopustiv je čitav taj odnos prema Bošnjacima u Hercegovini gdje su Hrvati većina koji traje od Vašingtonskog sporazuma. Mora se nešto raditi sa hrvatskom stranom da bi se to počelo mijenjati – rekao nam je Izetbegović.Kada je u pitanju situacija u Srednjoj školi Stolac, Izetbegović kaže da bi ovih dana o ovom problemu trebali razgovarati lider SDA Sulejman Tihić i predsjednik HDZBiH Dragan Čović, čija stranka ima vlast u Stocu.
– Koliko znam, za sada nije bilo kontakata na najvišem nivou između dva lidera i vezi s ovim pitanjem. Vjerujem da će se uskoro otvoriti i ta tema. Čović je razuman čovjek i vjerujem da se s njim to pitanje može riješiti – ističe Izetbegović. Na pitanje da prokomentira stav OHR-a da se ne želi miješati u ovo pitanje, Izetbegović je rekao da se međunarodna zajednica u BiH "u zadnje vrijeme potpuno izmiče od mnogih problema". Potpredsjednik HDZBiH Marinko Čavara kratko je kazao da je nedopustivo da se škole koriste u predizbornoj kampanji, a da je oèito kako cijela situacija u Stocu ima veze i s tim.
Miro Šutalo, vršilac dužnosti direktora Srednje škole Stolac, kaže za "Dnevni avaz" kako će se za sedam dana, kada počinju pripreme za predstojeću školsku godinu, cijela situacija dodatno zakomplikovati, ukoliko ključevi i pečat škole i dalje ostanu kod smijenjenog direktora Zdenka Milanovića. 
– Ukoliko Milanović ne preda pečat i ključeve, komisija koju je imenovalo Kantonalno ministarstvo obrazovanja bit æe primorana da uvede policiju u školu kako bi intervenisala. To nam je posljednja opcija, ali će, izgleda, biti potrebna, jer vrijeme prolazi, a mi moramo konačno staviti pečat na diplome maturanata – kategoričan je Šutalo. (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku