hamburger-icon

Kliker.info

Nancy Pelosi postaje najmoćnija žena američke politike :Zagorčavala život Bushu, sad najavljuje udar na Donalda Trumpa !

Nancy Pelosi postaje najmoćnija žena američke politike :Zagorčavala život Bushu, sad najavljuje udar na Donalda Trumpa !

Januar 04
04:49 2019

Američki demokrati su u četvrtak preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu obilježavajući početak nove ere oporbe republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, suočenim s podijeljenim Kongresom.

Uz rekordan broj žena i zastupnika manjina, 116. američki Kongres se sastao prvi puta u podne po lokalnom vremenu s 435 novoizabranih zastupnika u Zastupničkom domu i 100 senatora u Senatu koji ostaje pod kontrolom republikanaca.

Zamjenik predsjednika, republikanac Mike Pence, predsjedao je prvim zakletvama u Senatu.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi (78) obećala je da će raditi na “okupljanju” Kongresu i tvrdi da želi podržati dobre ideje, bez obzira od kuda stižu.

Ona je nešto kasnije izabrana za novu predsjednicu Zastupničkog doma.

Pelosi je dobila 220 glasova, a republikanski zastupnik Kevin McCarthy192 glasa. Nekolicina drugih dobila je preostale glasove u Zastupničkom domu koji ima 435 mjesta.

“Nemamo iluzije, naš posao neće biti lak”, kazala je ona nakon što je izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma. “Međutim, obećajemo da ćemo se međusobno poštovati i da ćemo poštivati istinu i onda kada se ne budemo slagali.”

Nancy Pelosi postala je najmoćnija žena američke politike nakon pobjede demokrata u Zastupničkom domu.

Šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika. Sa 78 godina, zastupnica iz San Francisca ima iskustvo na toj dužnosti koju je obavlja od 2007. do 2011., otežavajući završetak mandata Georgea W. Busha.

Dugogodišnja zastupnica iz Kalifornije Pelosi je 2007. postala prva žena predsjednica Zastupničkog doma u američkoj povijesti.

Demokratkinja je obećala pakao Donaldu Trumpu ako postane čelnicom Zastupničkog doma. Ona će voditi stranku u borbi protiv Trumpove zakonodavne i političke agende u mandatu 2019-2020.

“Demokratski Kongres radit će na rješenjima koja nas zaokupljuju, jer svima nam je dosta podjela”, izjavila je ona pred svojim pristašama u Washingtonu tokom kongresne kampanje, najavljujući “povrat ustavnih ovlasti i protuovlasti”.

Budući da Zastupnički dom glasuje za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi može na čelu svoje većine blokirati republikanske tekstove.

Još važnije, vjerojatnost postupka za svrgavanje Donalda Trumpa jako se povećava budući da demokrati sada mogu pokrenuti parlamentarne istrage o sumnjama u dosluh između ekipe iz Trumpove kampanje i Rusije u predsjedničkoj kampanji 2016.

Pelosi se protivila postupku opoziva objašnjavajući da bi to samo mobiliziralo pristaše predsjednika. No, nije isključena promjena stava pogotovo ako posebni tužitelj Robert Mueller, koji vodi istragu o ruskom uplitanju u američke izbore, predstavi konkretne dokaze o krivici.

Pelosi je rođena 26. marta 1940. u Baltimoreu u talijansko-američkoj katoličkoj porodici uronjenoj u politiku. Njezin otac i brat bili su gradonačelnici Baltimorea. S diplomom Trinity Collegea u Washingtonu nastanjuje se sa suprugom u San Franciscu. Sa 47 godina prvi put pobjeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *