hamburger-icon

Kliker.info

Zvonko Jurišić : Nije realno da Hrvati traže treći entitet

Zvonko Jurišić : Nije realno da Hrvati traže treći entitet

10 Marta
09:40 2008

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP Đapić – Dr Jurišić ističe kako je zaključcima Vijeća za implementaciju mira (PIC) postalo jasno kako bh. Hrvati više ne mogu provesti u djelo načela Kreševske deklaracije, odnosno kako nije realno da traže treću federalnu jedinicu koja bi obuhvaćala i dijelove Republike Srpske.”Trebamo se dogovoriti hoćemo li i dalje insistirati na Kreševskoj deklaraciji, jer je ona s ovakvim zaključcima PIC-a definitivno postala neprihvatljiva međunarodnoj zajednici, odnosno neprovediva u realnosti”, rekao je Jurišić.

NN: Kako komentirate zaključke Vijeća za implementaciju mira, koji kažu kako "dejtonska BiH treba biti nadograđena"?

JURIŠIĆ: PIC smatra kako BiH treba ostati država sastavljena od dva entiteta za tri naroda. Time je sav naš trud i nastojanje da promijenimo Ustav pao u vodu. Situacija na Balkanu, preciznije u Kosovu, odrazila se i na BiH. Imam informacije da je ovakvo stajalište PIC-a bilo motivirano Kosovom. Odnosno, međunarodna zajednica nije htjela dodatno ljutiti Srbe. Dakle, ostaje ”status quo” u BiH, a to su jasno naglasili i čelnici srpskih stranaka u BiH. Ukoliko treba dolaziti do ikakvih promjena u BiH, onda se one trebaju dogoditi na cijelom prostoru BiH. Ukoliko ostaje RS, onda nema razloga da se ”dira” u FBiH. Očito je kako i Bošnjacima odgovara trenutno stanje. Stoga su Hrvati u izrazito nepovoljnoj situaciji.

NN: Nedavno ste predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i ostale hrvatske lidere u BiH pozvali na sastanak na kojem bi Hrvati zauzeli jedinstven stav vezan za promjenu Ustava BiH, a u svjetlu zaključaka PIC-a. Kakav bi to novi jedinstveni stav trebao biti?

JURIŠIĆ: Logično bi bilo da se ponovno sastanemo kako bismo zauzeli jedinstven stav u svjetlu dešavanja na Kosovu i zaključaka PIC-a. Trebamo se dogovoriti hoćemo li i dalje insistirati na Kreševskoj deklaraciji, jer je ona s ovakvim zaključcima PIC-a definitivno postala neprihvatljiva međunarodnoj zajednici, odnosno neprovediva u realnosti.

NN: Znači li to da odustajete od zahtjeva za trećom federalnom jedinicom u BiH?

JURIŠIĆ: Trenutno je to pitanje na koje je teško dati odgovor. Bilo bi pošteno prema Hrvatima u BiH reći je li moguće provesti ustavne promjene na području cijele države uključujući i RS. Dakle, ukoliko je RS nedodirljiva, onda ćemo tražiti treću federalnu jedinicu unutar FBiH. No, to bi bile ustavne promjene samo na dijelu BiH. Moguće je rješenje i da se RS organizira kroz dva ili tri kantona. Sve je stvar dogovora. Ovo govorim zato jer se HSP ne želi odreći Posavine. Olako se zaboravlja koliko je Hrvata i Bošnjaka prije rata živjelo u Posavini.

NN: Vjerujete li onda da je uopće moguće doći do ustavnih promjena u postojećim uvjetima?

JURIŠIĆ: Teško. Naime, Srbi suvereno kontroliraju prostor RS, dok Bošnjaci gotovo pa suvereno kontroliraju FBiH. Ni jedni, ni drugi nemaju razloga da se odreknu onoga što već ”drže u rukama”. Stoga će HSP tražiti od Miroslava Lajčaka nametanje zakona o entitetskim vladama. Hrvati nisu ravnopravni ni u RS ni u FBiH. Bošnjaci su većina i u Parlamentu FBiH i u federalnoj vladi. Nametanjem Zakona o entitetskoj vladi u tim vladama bio bi podjednak broj ministara iz sva tri naroda. To je u ovom trenutku jedini način da Hrvati budu na cijelom prostoru BiH zaista konstitutivan narod. Sada imamo nekoliko apsurdnih situacija. Tako primjerice u Zavodu za zapošljavanje RS imamo 98 posto uposlenih Srba, a u Zavodu za zapošljavanje FBiH rade samo tri Hrvata. To dovoljno govori o ravnopravnosti.

NN: Kakvom vidite budućnost BiH?

JURIŠIĆ: Unatoč svemu, ja sam optimističan. Europskoj uniji ne odgovara kriza na Balkanu. Zasigurno ćemo u travnju potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, iako objektivno nismo ispunili uvjete. Vjerujem kako će EU našoj zemlji progledati kroz prste, najprije zbog toga što nikome nije u interesu ovakvo stanje. Zasigurno će EU biti nazočna u našoj zemlji još dugi niz godina i to kroz urede raznih predstavnika i kroz međunarodne vojne snage. 

NN: Postoji li u ovom trenutku neki prijedlog promjene Ustava BiH koji bi bio prihvatljiv svim stranama?

JURIŠIĆ: Trenutno ne postoji. Cijeli svijet se bavi problemom BiH i nitko još nije ponudio idealno rješenje. No, ovako uređena BiH će još dugo tapkati u mjestu, odnosno ići unatrag. Sa ovakvom BiH ne mogu biti zadovoljni ni Srbi, ni Bošnjaci, ni Hrvati. Potrebna je iskrena politička volja, koja sada ne postoji, kako bismo zajedno pronašli neko rješenje prihvatljivo za sve.   Jurica Gudelj (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku