hamburger-icon

Kliker.info

Zvaničan zahtjev : Serge Brammertz traži Šešeljevo vraćanje u Hag

Zvaničan zahtjev : Serge Brammertz traži Šešeljevo vraćanje u Hag

24 Decembra
22:43 2014

Serge44Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz odbacio je danas kao “neosnovan” zahtjev haškog optuženika Vojislava Šešelja da se protiv njega kao tužioca primijene disciplinske sankcije i ponovo zatražio da se Šešelj vrati u Hag, saopćio je Tribunal.Lider Srpske radikalne stranke (SRS) zatražio je jučer od Pretresnog vijeća da protiv Brammertza primijeni rigorozne disciplinske mjere i kazni ga zbog “nedozvoljenog ponašanja”.

Tužilaštvo je u današnjem podnesku navelo da Šešeljev zahtjev za disciplinske sankcije protiv tužioca Brammertza nije utemeljen, kao i da “Šešelj nije uspio da potkrijepi svoju tvrdnju da zahtjev Tužilaštva nije zasnovan na validnim pravnim razmatranjima”.Brammertz je ponovio zahtjev Tužilaštva da se povuče odluka o puštanju Šešelja na privremenu slobodu rekavši da je on zasnovan na samim Šešeljevim javnim istupima koji podrivaju temelje njegovog privremenog oslobađanja.

To su, kako se navodi, Šešeljeve ponovljene tvrdnje da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal, njegove prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su zapaljive i uvredljive za žrtve, kao i izjave koje dovode u pitanje humanitarne brige proizašle iz njegovog zdravstvenog stanja.Brammertz podsjeća da se u podnesku Tužilaštva navode javno zabilježene relevantne Šešeljeve izjave.

“Ne samo da ne negira te izjave u svom odgovoru, Šešelj čak i ne govori o njima”, kaže se u saopćenju.Prema mišljenju glavnog tužioca, Šešelj nije iznio ništa što bi potkopalo osnove zahtjeva ili potvrdilo njegove tvrdnje o neodgovarajućem ponašanju tužioca, prenosi Tanjug.

“Kao što je Tribunal više puta naglasio, iznošenje neosnovanih tvrdnji o nedozvoljenom ponašanju Tužilaštva je veoma ozbiljna stvar koju Vijeće ne bi smjelo da toleriše”, navodi se u podnesku.

“Vijeće bi trebalo da odbaci neosnovane Šešeljeve navode i odobri zahtjev Tužilaštva”, zaključuje Brammertz u podnesku.

U odgovoru na zahtjev Tužilaštva da se povuče odluka o njegovom privremenom puštanju na slobodu, Šešelj je juče naveo da je Brammertz, postupanjem u njegovom predmetu, demonstrirao “visok stepen nedozvoljenog ponašanja, prihvativši da bude politički instrumentalizovan od briselske administracije i hrvatskih političara”.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Niko
    Niko 25 Decembra, 00:48

    Glupo ga je vracati kad ste ga pustili. Niste normalni. On nije normalan bio a nije ni sad. Vi kao niste bili kad ste ga pustili pa ste sad kao normalni?! Strah me je. Imam djecu. Vi ste olos

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku