hamburger-icon

Kliker.info

Zvaničan stav Vlade SAD: Referenduma u RS neće biti

Zvaničan stav Vlade SAD: Referenduma u RS neće biti

18 Septembra
15:41 2006

Amerikanci su sa Slobodanom Miloševićem, tokom pregovora o miru u BiH, postigli sporazum da će RS imati i ima pravo referenduma o otcjepljenju, a to je obećanje kojim se danas koristi Milorad Dodik i direktno ucjenjuje Stejt department u kojem je većini ljudi poznato da takav sporazum postoji.
Ovo je preksinoć u "Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem" na NTV Hayat rekao bivši ambasador BiH pri UN Muhamed Šaćirbegović. Prema njegovim tvrdnjama, prvi dio sporazuma predviđao je da istočne zone BiH pripadnu RS.

– Tada smo rahmetli Alija Izetbegović, Haris Silajdžić i ja, gurani u kojekakve pregovore da se odreknemo istočnih zona. Niko od nas na to nije želio pristati, jer nismo željeli da pomognemo etničkom čišćenju ka čemu je stremio Beograd – kazao je Šaćirbegović.
Drugi element sporazuma sa Miloševićem, na koji se Dodik konstantno poziva, jeste da se da RS-u pravo na referendum, da se ona isključi iz BiH i na kraju spoji sa Srbijom.
– Upravo taj dio Dodik upotrebljava kao ucjenu protiv Stejt departmenta gdje većina zna da je sporazum sklopljen i sad ne bi željeli da to izađe u javnost. Jer, mi znamo koje su konsekvence tog sporazuma, čiji rezultat je i više od 8.000 žrtava srebreničkog genocida… – naglasio je Šaćirbegović.
Kako je dodao, njemu nije poznato s kim je Milošević sklopio ovaj sporazum, izuzev da se tome žestoko protivila Medlin Olbrajt, jer je "znala kakva se opasnost iza toga skriva ne samo za Srebrenicu nego i za ugled SAD".
– No, činjenica je da sporazum postoji i da ga Dodik koristi za ucjene. Zato i dolazimo do ovakvih ponuda kada se radi o ustavnim promjenama – kazao je Šaćirbegović.
Među prvim reakcijama na Šaćirbegovićeve navode do kojih smo došli je ona iz Američke ambasade u BiH odakle je jasno poručeno:
– Kao što je ambasador SAD u BiH Daglas Meklheni (Douglas McElhaney) izjavio u više navrata, referenduma u RS neće biti i to je zvanična politika Vlade SAD.
Ivo Komšić, jedan od sudionika Vašingtonskog sporazuma, istaknuo je da je američka administracija na čelu sa Vorenom Kristoferom, tadašnjim državnim sekretarom, na potpisivanju sporazuma u Vašingtonu dala čvrste garancije bh. delegaciji, odnosno Harisu Silajdžiću i Miru Lazoviću, da "nikad neće dozvoliti narušavanje cjelovitosti BiH".
– Amerikancima je tada bilo važno da se napravi politički i vojni savez Hrvata i Bošnjaka, koji će uz pomoć njihove administracije vršiti pritisak na Karadžića da se primora na lojalnost državi BiH i da se preko tog sporazuma u Vašingtonu očuva BiH – kazao je Komšić, dodavši da je to ključni razlog zbog kojeg ga je frapirala ideja da bi američka administracija dozvolila bilo kakvo izdvajanje RS iz BiH.  Na pitanje da li je moguće da je nakon Vašingtonskog, iz marta 1994. godine, sklopljen neki vanredni sporazum sa Miloševićem odgovorio je da "postoji i takva mogućnost".
– Vjerovatno je da se takvo nešto dogodilo i da je to uradila Kontak grupa (koju sačinjavaju Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i SAD). Od kako se ta grupa pojavila u pregovorima, došlo je do narušavanja Vašingtonskog sporazuma. Ja nemam informacije da je sporazum sklopljen i ne mogu vjerovati u to jer mislim da Kristofer, Bil Klinton i Olbrajt ne bi nikad prihvatili ideju o podjeli BiH, odnosno odvajanju RS iz BiH – rekao je Komšić, dodavši da u priči o referendumu RS vidi želju "tamošnjih stranaka da ostvare ono što nisu uspjele u ratu".

(Dnevni avaz) 

Nikakve obaveze prema BiH

Na kraju, Šaćirbegović je, ipak, istaknuo da ucjena, odnosno sporazum kojim se koristi Dodik, nema nikakve obaveze prema BiH.
– Jer, niko od predstavnika bh. delegacije nije učestvovao u tome, pa čak o tome nismo ni znali duži period. Ali, to ima utjecaja na neke u Stejt departmentu koji ne bi željeli da se ova informacija nađe u javnosti. No, zato je i iznosim u javnost, kako bih prekinuo pritisak. Sad kad je objelodanjena ova ucjena ona se više ne može koristiti protiv Amerikanaca, Stejt departmenta, niti nas – rekao je Šaćirbegović.

Urednik "Centralnog dnevnika"

Hadžifejzović: To je bila bomba!

Navodi koje je u "Centralnom dnevniku" iznio Šaćirbegović, zatekli su i šokirali voditelja Senada Hadžifejzovića.
– To je bila bomba! Razgovor sa Šaćirbegovićem vodio sam u potpuno drugom pravcu. Pustio sam mu izjavu Holbruka u kojoj tvrdi da je imao instrukcije da žrtvuje Goražde, Žepu i Srebrenicu. Želio sam vidjeti šta Šaćirbegović zna o toj priči. Uslijedio je potpuni šok – ispostavilo se da zna daleko više nego što sam bio spreman prihvatiti – kazao je Hadžifejzović za "Dnevni avaz".
On je dodao da Šaćirbegović sigurno za to što je ispričao ima dokaze, s obzirom na to da je bio najdirektniji sudionik dešavanja tokom pregovora. To se ogleda i u činjenici da izručenje Šaćirbegovića BiH upravo ovisi od odluke Stejt departmenta protiv kojeg je iznio oštre optužbe što njemu najmanje koristi.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku