hamburger-icon

Kliker.info

Zuka Ališpago : Vjerujem da ću biti otrovan kao i generali Alagić i Hajrulahović

Zuka Ališpago : Vjerujem da ću biti otrovan kao i generali Alagić i Hajrulahović

14 Jula
05:22 2010

  Zulfikar – Zuka Ališpago, bivši komandant Specijalnog odreda Armije RBiH "Zulfikar", negirao je u utorak krivicu po optužnici koja ga tereti za ratni zločin nad Hrvatima, počinjen u Trusini 1993. godine.Ročište o izjašnjenju o krivici u Sudu BiH trajalo je dugo, jer su Ališpago i njegovih pet advokata imali više zamjerki na optužnicu, ali i na uslove u pritvoru."Optužnicu i jesam i nisam pročitao. Nisam pročitao dokaze koji prate optužnicu, koji se sastoje od 7.000 dokumenata. Optužnica mi nije jasna. Dovedite sve vrhunske stručnjake svijeta i ako oni iz optužnice shvate zašto sam ovdje, ja ću sam reći jesam, kriv sam i vodite me u zatvor", kazao je Ališpago prije izjašnjavanja o krivnji.Njegovi advokati zahtijevali su više vremena i odgađanje izjašnjenja o krivici, ali to sutkinja Jasmina Kosović nije prihvatila.Bajro Čilić, Ališpagin branilac, u nekoliko navrata pokušao je reći da se krše ljudska prava njegovog klijenta.

Sutkinja Kosović je zbog njegovih upadica Čiliću priprijetila da će biti kažnjen, što ipak nije učinjeno.Ališpago se žalio i na svoje zdravstveno stanje. Tvrdi da u mokraći ima krvi, a jučerašnje ročište je, zbog bolova u leđima, proveo stojeći u sudnici."Meni je potreban ljekarski pregled. Vjerujem da ću ovdje biti otrovan kao što su  otrovani i generali Mehmed Alagić i Mustafa Hajrulahović", rekao je Ališpago, kojem sutkinja nije dozvolila da pročita pripremljenu izjavu koja je počinjala njegovom odbranom o "izmišljenim prijetnjama tužiteljici Vesni Budimir"."Optuženi, ne dolazi u obzir da taj govor sada čitate", reagovala je sutkinja Kosović.Tužilaštvo BiH je protiv Ališpage podiglo optužnicu koja ga tereti da, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici odreda "Zulfikar" počinili zločin u konjičkom selu Trusina, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci budu kažnjeni.Tokom napada jedinica Armije RBiH na Trusinu 16. aprila 1993. godine ubijeno je 19 civila hrvatske nacionalnosti i tri pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali. Ališpago je uhapšen u februaru ove godine i od tada je u pritvoru.

Optuženi                        Tužilaštvo BiH je zbog ubistava Hrvata u Trusini, osim protiv Zulfikara – Zuke Ališpage, do sada podiglo optužnice protiv Nihada Bojadžića, bivšeg zamjenika komandanta Specijalnog odreda "Zulfikar", i još četvorice bivših pripadnika ARBiH Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića i Nedžada Hodžića.Na zahtjev Tužilaštva BiH optužnica protiv šestorice optuženih je objedinjena. Među ukupno 12 osoba osumnjičenih za zločin u Trusini je i Sefer Halilović, bivši komandant ARBiH, i aktuelni poslanik u bh. parlamentu. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku