hamburger-icon

Kliker.info

Zoran Čegar osumnjičen da je prevarama ostvarivao finansijsku korist

Zoran Čegar osumnjičen da je prevarama ostvarivao finansijsku korist

27 Januara
20:04 2007

U Upravi policije Federacije BiH jučer nisu željeli detaljnije obrazlagati razloge zbog kojih je direktor Zlatko Miletić prekjučer suspendirao Zorana Čegara sa mjesta višeg inspektora u Centru za forenziku i podršku FMUP-a. Potvrđeno nam je da je Čegar suspendiran zbog osnovane sumnje da je počinio više nezakonitosti i prevara, kojima su oštećeni građani, a koje imaju obilježja krivičnih djela. No, kako "Dnevni avaz" doznaje od dobro obaviještenih izvora, protiv Čegara je Uprava policije nadležnim tužilaštvima podnijela prijave zbog sumnji da je on počinjenim prevarama ostvarivao finansijsku korist.
Naši izvori otkrivaju da razlozi za njegovu suspenziju leže i u saznanjima da je Čegar imao više pasoša, među kojima su osim bh., hrvatski i australijski, te da se u njima koristio lažnim imenima.
Čegaru se na teret stavlja i da je prošle godine nadležnoj komisiji za provjeru izdatih ratnih priznanja podnio dokument o tome da je dobitnik visokog policijskog priznanja, priloživši i plaketu, ali kako je ustanovljeno da u vrijeme kada je ona datirana, nije ni postojalo priznanje za koje je priložio tu plaketu.
Osim toga, u tužilaštvima BiH, Federacije i Kantona Sarajevo na provjeri su i dokumenti koji ukazuju na djelovanje Zorana Čegara tokom ratne 1993. godine. Tako je predmet tužilačke obrade pisana informacija, koju je 16. avgusta 1993. sačinio jedan službenik SIS-a Travnik/Vitez pri Hrvatskom vijeću odbrane, tadašnje HZHB, a na osnovu obavljenog razgovora sa Čegarom. 
U toj informaciji službenik SIS-a iznosi detalje o Čegarevim radnim angažmanima, kao i o dokumentaciji koju je on u to vrijeme posjedovao. Između ostalog, navode se hrvatski i bh. pasoši, kao i diplomatski pasoš RBiH, kao i dokument koji je Čegaru "izdao i potpisao general HV-a Anto Roso, u kojem stoji da se imenovanom odobrava kretanje kroz Hrvatsku, te se naređuje svim punktovima i patrolama da mu pomognu i pruže podršku, jer radi poslove od bitnog interesa za Republiku Hrvatsku".
Ovaj SIS-ovac je zabilježio i da Čegar raspolaže sa dosta uvjerljivih podataka "o muslimanskim obavještajnim i kontraobavještajnim aktivnostima usmjerenim protiv HZHB", te preporučuje da se Čegar "maksimalno iskoristi kako bi se došlo do ključnih osoba u spomenutim aktivnostima". 
Službenik SIS-a u svojoj informaciji iznosi niz šokantnih detalja, za koje tvrdi da ih je dobio od Čegara. Po tim saznanjima, navodi on, Čegar je u Štutgartu izvršio provalu u prostorije "Estrade BiH" i fotografirao kompletnu dokumentaciju koja se nalazila u sefu, a koja je "sadržavala fotografije i osobne podatke operativaca muslimanske obavještajne službe i ostalih osoba, koje su na razne načine uključene u aktivnosti muslimanskih snaga".  Dokumentaciju je Čegar, po navodima SIS-ovog službenika, predao Peri Usorincu iz PU Zagreb, a koji mu je kasnije kazao da je dokumente izgubio. No, tvrdi se u informaciji, službenik SIS-a je od Čegara dobio podatke o osobama iz dokumentacije, te se nabraja niz obavještajnih saznanja o djelovanju više od 20 osoba iz BiH, među kojima je mnogo poznatih i istaknutih bh. ličnosti i političara.

(Avaz)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku