hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Miletić imenovan za direktora federalne policije

Zlatko Miletić imenovan za direktora federalne policije

18 Januara
22:19 2007

Nezavisni odbor za selekciju i nadzor Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH jučer je donio konačnu i obavezujuću odluku, kojom se Zlatko Miletić imenuje za novog-starog direktora Uprave policije FBiH, saznaje "Dnevni avaz". Odluka je jučer upućena Federalnoj vladi i ministru MUP-a Mevludinu Haliloviću, a njom se kao neosnovano odbacuje nedavno izjašnjenje Vlade, kojim nije prihvaćen prijedlog za Miletićevo imenovanje.
Kao što je poznato, Vlada je prihvatila Halilovićevo tumačenje da je Nezavisnom odboru istekao mandat i da zbog toga nije mogao izvršiti reizbor Miletića.
Međutim, uz ponovni prijedlog da se Miletić imenuje za šefa federalne policije, Nezavisni odbor jučer je obrazložio da je Vladin stav odbijen, s obzirom na to da je javni konkurs za izbor direktora raspisan 6. oktobra prošle godine, kada je ovom tijelu još trajao mandat.
Napomenuto je da su prethodno utvrđeni i svi zakonski uvjeti i kriteriji za ovu proceduru, kao i da je Odbor za pravdu i upravu Predstavničkog doma svojim zaključkom od 19. septembra prošle godine zauzeo stav da Nezavisni odbor treba nastaviti rad u skladu s ovlaštenjima i uputama Parlamenta FBiH i u cilju ostvarivanja potpune reforme policije na nivou BiH. – U skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH i Zaključkom odbora za pravdu i opću upravu, Nezavisni odbor je 3. oktobra prošle godine donio preporuku za obnavljanje mandata Zlatku Miletiću. Nakon provedbe cjelokupnog konkursnog postupka za izbor i imenovanje direktora Uprave policije, Nezavisni odbor je 10. novembra predložio reizbor Miletića – obrazložio je Nezavisni odbor.
U obrazloženju je zaključeno da je Nezavisni odbor, nakon razmatranja Vladinog stava kojim je odbijen prijedlog za Miletićev reizbor, ocijenio da je takvo izjašnjenje neosnovano, te je ostao pri svom ranijem prijedlogu.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku