hamburger-icon

Kliker.info

Životna priča Nedžada Avdić : Preživio strijeljanje u Srebrenici, pa stigao do počasnog doktorata

Životna priča Nedžada Avdić : Preživio strijeljanje u Srebrenici, pa stigao do počasnog doktorata

25 Aprila
15:49 2017

Nedžadu Avdiću iz Srebrenice, koji je kao 20-godišnjak preživio ratne strahote u ovom bh. gradu, ukazana je velika čast u Engleskoj, gdje mu je dodijeljen počasni doktorat iz oblasti filozofije.

Tačnije, Avdiću je Univerzitet Bedfordshireau Lutonu na specijalnoj prezentaciji dodijelio počasni doktorat, zbog njegovog doprinosa u oblasti ljudskih prava, a nakon toga on se obratio studentima ovog univerziteta, održavši prigodno predavanje o ljudskim pravima i genocidu u Srebrenici.

Inače, Nedžad Avdić je kao 20-godišnjak preživio streljački vod u Srebrenici, nažalost, to nije uspjelo njegovom ocu, amidži i mnogim rođacima i prijateljima.

Svoju stravičnu životnu priču “Kako sam preživio strijeljanje u Petkovcima” Nedžad je podijelio s cijelim svijetom, s nadom da se nigdje i nikada ne ponovi srebrenički genocid.

Poslije strašnog životnog iskustva, Nedžad se vratio u Srebrenicu 1997. godine, završio fakultet, osnovao porodicu i zaposlio se. U svakoj prilici hrabro je dijelio svoju priču sa željom da se što dalje čuje istina o genocidu te da nove generacije nastoje odrasti u harmoniji i bez mržnje.

Povodom dodjele počasnog doktorata Nedžadu Avdiću, potpredsjednik Univerziteta Bill Rammell je istakao da je počasni doktorat došao u prave ruke, jer i pored svega što je preživio, Nedžad Avdić je smogao snage da se vrati na mjesto zločina i djeluje pozitivno.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku