hamburger-icon

Kliker.info

Živko Budimir : Pozvaću na nove razgovore unutar institucija

Živko Budimir : Pozvaću na nove razgovore unutar institucija

27 Oktobra
15:32 2012

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir najavio je mogućnost da raspusti Parlament Federacije kako bi zaustavio nerad poslanika i delegata, odnosno širenje krize u ovom entitetu.Tvrdi da tu mogućnost daje Ustav, dok njegovi politički oponenti navode da je upravo Budimir „žarište krize“ i traže da on odstupi s mjesta predsjednika Federacije. Iz njegove partije, Hrvatske stranke prava, takođe su stizale ozbiljne optužbe, ali je prije nekoliko dana sa sjednice stranačkog Predsjedništva Budimiru izražena podrška. 

RSE: Gospodine Budimir, imali ste sastanke sa predstavnicima nekoliko političkih stranaka koje nisu u sastavu nove parlamentarne većine. Da li ste od njih tražili podršku za odluku koju ste već saopštili javnosti – da želite raspustiti Parlament Federacije BiH?
 
Budimir:
Raspuštanje Parlamenta FBiH nije predmet razgovora sa političkim
 strankama. To je po Ustavu Federacije odluka o nadležnosti predsjednika Federacije, ali ono o čemu smo razgovarali na jednom od sastanaka bila je zabrinutost zastojem u radu Parlamenta Federacije koji gotovo već pet mjeseci nije usvojio niti jedan  zakon.  

RSE: Znači li to da ostajete uz nakanu da pokrenete postupak za raspuštanje federalnog parlamenta zbog njegovog nerada?
 
Budimir:
Razmišljanje o raspuštanju Parlamenta Federacije nije nikakav mehanizam političke prisile ili nešto slično prema određenim političkim strankama, nego se radi o jednom od mehanizama koji je ustavna kategorija predsjednika, odnosno dopredsjednika Federacije u slučajevima kao što je ovaj, ako se politička kriza u FBiH održi u dužem kontinuitetu i dovede u pitanje funkcionalnost Federacije, kao i sam standard, odnosno život građana u FBiH.  

RSE: Da li je to izvodljivo prema Ustavu?
 
Budimir:
Pa da nije izvodljivo, ne bi se razmatralo. Znači, postoje okolnosti člana 16. Ustava FBiH koji kaže u kojim okolnostima takav mehanizam može biti primijenjen. 

RSE: S druge strane su zahtjevi da upravo Vi podnesete ostavku na mjesto predsjednika Federacije. Premijer Nermin Nikšić je podnio krivičnu prijavu protiv vas zbog slučaja „ ministar Desnica Radivojević“ , također nemate podršku stranaka koje čine parlamentarnu većinu. O čemu govori ova situacija?
 
Budimir
: Da nema takvih aktivnosti, mi ne bismo govorili o političkoj krizi u FBiH. Takav pristup ili takav odnos počinje podsjećati na onu staru izreku: Što je starije – kokoš ili jaje?, u pokušaju dokazivanja tko je najodgovorniji ili tko je inicijator ove krize. Stoji jedno kao konstatacija: politička kriza je prisutna. Za njen kontinuitet ili za njeno produženje odgovorni su oni koji odbijaju razgovore i pokušaj traženja rješenja u ovakvoj situaciji. Ja sam kao predsjednik Federacije u nekoliko navrata pozivao sve predsjednike političkih stranaka na razgovor, i pozivaću opet. Kada prođu ovi blagadani i oni koji su pred nama ići će ponovo službeni pozivi od strane predsjednika Federacije prema ljudima koji se nalaze u institucijama FBiH, jer očito ovaj odnos političkih stranaka, pa čak možda i taj pristup razgovora sa samo političkim strankama, odnosno sa predsjednicima političkih stranaka koji nije dao rezultate, može biti i pogrešnim pristupom. Ja od početka svog djelovanja na poziciji predsjednika Federacije zagovaram pristup u kome se trebaju vratiti institucijama Federacije ovlasti odlučivanja, da prestanemo odlučivati u nekakvim skupinama neformalnim, ne neformalnim mjestima, nego da se odluke počnu donositi u institucijama.   
 
Kompromis je jedino moguće rješenje 

RSE: Čelnici nekih partija, prije svega HDZ BiH-a Dragan Čović, i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić su upravo vas označili kao “žarište krize“ u Federaciji BiH.
 
Budimir:
Građani FBiH su svojim glasovanjima na ovim izborima jasno pokazali koga smatraju generatorom krize. Neću se ja postavljati u poziciju suca jer to zaista i nisam – ja kao vjernik mislim da nam svima može suditi samo Bog za postupke, a za kršenje zakona sude institucije koje egzistiraju u našim zajednicama. Prema tome, nijedna institucija koja ima ovlasti presuđivanja o tome da li je netko prekršio zakon ili nije, još nije presudila da sam ja kao predsjednik Federacije prekršio bilo kakav zakon ili Ustav, a to su subjektivni stavovi određenih političkih stranaka i njihovih čelnika.
  
RSE: Kriza se produbljava ili širi, očigledna je i na državnom nivou.
 
Budimir:
Tako je. Vjerojatno sam ja onda i po tim subjektivnim stavovima tih političkih subjekata generator krize i na državnoj razini. Svi mi znamo da to nije tako i smatram takve izjave neozbiljnima i neodgovornima. 

RSE: Kako procjenjujete da će se razvijati situacija u Federaciji?
 
Budimir:
Ja očekujem da će se konačno određeni ljudi urazumiti i da ćemo sjesti i kao ozbiljni i odgovorni političari početi tražiti rješenja kao kompromis – jer kompromis je jedino moguće rješenje u ovom trenutku. Mislim da ova politička kriza ne može biti riješena na način da se bilo tko od strana osjeća pobjednikom ili poraženim.

RSE. Jedno vrijeme niste imali podršku vaše stranke, Hrvatske stranke prava, čak je predsjednik Zvonko Jurišić izjavio da je “napravio  pogrešku“ kada vas je predložio za predsjednika Federacije BiH, bilo je iz vaših partijskih redova takođe poziva da podnesete ostavku, ali na posljednjoj sjednici stranačkog Predsjedništva ste ipak dobili podršku.
 
Budimir:
Mislim da kad su u pitanju bili ovi generalni politički stavovi ja nisam nikada ni ostao bez podrške HSP-a u tome. Problemi koji postoje unutar HSP-a vezani su isključivo za funkcioniranje stranke kao stranke, ali HSP kao stranka nije nijednog trenutka dvojio oko toga da li treba ili ne treba čvrsto stajati na poziciji građenja institucija FBiH i BiH sa ciljem izjednačavanja prava hrvatskoga naroda u FBiH i BiH. Ali ne samo hrvatskog. Stav HSP-a bio je uvijek jasan i nije se mijenjao, on je bio u kontinuitetu, a to je da u BiH svi narodi, dosno svaki čovjek mora biti jednakih prava na bilo kojem dijelu teritorija. 

RSE: Često ste bili usamljeni u svojim stavovima i bez podrške rukovodstva stranke, ali ostajali ste principijelni.
 
Budimir
: Nisam usamljen ni među političkim strukturama u institucijama BiH i FBiH, a posebno nisam usamljen kada su u pitanju stavovi građana Federacije, odnosno naroda u Federaciji. A ja ću ostati dosljedan svojim stavovima – i svoje stavove mogu promijeniti samo ako me neko zaista uvjeri činjenicama kako nisam u pravu. Gordana Sandić-Hadžihasanović (RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku