hamburger-icon

Kliker.info

Zerina Šabotić i Sabina Alivodić, studentice klavira: Nagrada je priznanje za dosadašnji rad i trud

Zerina Šabotić i Sabina Alivodić, studentice klavira: Nagrada je priznanje za dosadašnji rad i trud

09 Juna
06:09 2015

zerinaisabina3Ne nedavno održanom 25. internacionalnom pijanističkom takmičenju u italijanskom gradu Barletta, studentice Muzičke akademije Sarajevo Zerina Šabotić i Sabina Alivodić osvojile su značajne nagrade. U razgovoru za Oslobođenje govore o utiscima nakon dodjele nagrada, te o budućnosti karijera koje su sjajno započele.

• Osvojili ste značajno priznanje na 25. internacionalnom pijanističkom takmičenju u italijanskom gradu Barletta. Šta vam znači ova nagrada, te kakve utiske nosite kada je nastup na ovom takmičenju u pitanju?

ŠABOTIĆ: Utisci koje sam ponijela sa takmičenja su zaista pozitivni. Mislim da je vrlo bitno izaći van svakodnevnih okvira i odmjeriti kvalitet na nekim strožijim ljestvicama. Nagrada je stigla kao produkt uloženog truda profesora i mene, veliko je priznanje i podsticaj za sve nove planove.

ALIVODIĆ: Nagrada kao nagrada je priznanje za dosadašnji rad i trud, ali i podsticaj za dalje napredovanje.

• Budući da ste na počecima karijere, šta za vas znači biti pijanistica?

ŠABOTIĆ: Pijanista je poprilično ozbiljna riječ za nekoga ko je tek upisao akademiju, mi to još zovemo klavirista. To je više način razmišljanja i življenja, ne samo sviranje jednog od instrumenata. Činjenica da publika dolazi na koncerte ne samo da sluša nego da se i napuni drugačijom energijom i nečim plemenitim govori mnogo o tome.

ALIVODIĆ: To je predivno zvanje za nekog ko nije u strahu da prenese svoje emocije, ali isto tako i doživi tuđe.

• Kada su u pitanju kompozicije koje izvodite, te tehnike sviranja kojima se koristite, šta nam možete reći o tome, šta vas u izvođačkom smislu najviše privlači?

ŠABOTIĆ: Tehnika je samo sredstvo koje je služi da bi se interpretacija djela dovela što bliže perfekciji. Što je bolja, to je kraći proces rada, ali nikad nije sama sebi svrha.
U izvođačkom smislu me trenutno najviše privlači impresionizam, ali prije godinu ne bih isto rekla. Nemam otpor ni prema jednoj epohi, i kao student trebam da se upoznam sa svim, tako da će vjerovatno vrijeme i iskustvo da pokažu šta je definitivni odgovor na ovo pitanje.

ALIVODIĆ: Tehnika je baza za lakše i muzikalnije izvođenje. Samim tim najljepše mi je opustiti se u trenutku i odsvirati najiskrenije.

• Da li mislite, imajući na umu nagradu koju ste osvojile, da je moguće iz bh. perspektive napraviti internacionalnu karijeru i šta je ono čime se rukovodite kada su vaš rad i uspjeh u pitanju?

ŠABOTIĆ: Samo i isključivo iz BiH – teško. Za internacionalnu karijeru je potrebno mnogo takmičenja, recitala, seminara i na kraju, i usavršavanje na nekoj od jačih evropskih akademija. Ono što mene pokreće su ljubav, želja da konstantno pomjeram vlastite granice i uvijek novi ciljevi.

ALIVODIĆ: Neovisno o nagradama, bitan je profesor koji vas sve vrijeme vodi kao guru, a i njegova podrška, samim tim uspjeh je sigurno zagarantovan – kako ovdje tako i van bh. granica.

Đorđe Krajišnik (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku