hamburger-icon

Kliker.info

Zenički “frizeri” prevarili američki Pentagon

Zenički “frizeri” prevarili američki Pentagon

26 Juna
15:11 2008

Fiktivna tvrtka pod nazivom Evdin Ltd., koja je registrirana na adresi  jednog frizerskog salona u Zenici, s američkim ministarstvom obrane ušla je u 300 milijuna dolara vrijedan posao u kojem su se obvezali da će za potrebe vojske i policije u Afganistanu u bivšim komunističkim državama nabavljati i isporučivati oružje i streljivo.

Šokantan je podatak da su u milijunsku investiciju s Pentagonom bili uključeni predstavnici albanske mafije, čiji pipci organiziranog kriminala sežu u BiH. Milijunska prijevara korijene vuče unazad godinu dana, kada je američka tvrtka AEY In. sa sjedištem na Floridi pobijedila na natječaju koji je objavio Pentagon.

Skandal zbog kojeg je, po pisanju New York Timesa i Washington Posta, američka administracija pokrenula veliku, internu istragu, započinje tek kada se tvrtka AEY Inc. bacila u potragu za poslovnim partnerom koji bi im mogao nabavljati streljivo i oružje s područja država bivšeg komunističkog bloka. Pritom je sklopljen poslovni ugovor s albanskom tvrtkom HNOI u vlasništvu albanskog državljanina Koste Trebiske, piše Večernjak.

On je bio zadužen da cijeli posao odradi s tamošnjom državnom tvrtkom MEISO, koja je specijalizirana za djelatnost iz područja  nenamjenske vojne industrije. Pod još neutvrđenim okolnostima posao vrijedan 300 milijuna američkih dolara prebacuje se na fantomsku tvrtku pod nazivom Evdin Ltd. s adresom na Cipru.

On je bila zadužena za posredništvo u organizaciji vrlo kompleksnog posla. Nakon početnih nesuglasica o cijeni oružja i streljiva, posao s Amerikancima tekao je bez većih poslovnih trzavica. Zamršeno korupcijsko klupko, u koje je uvučen i moćni Pentagon, počinje se odmotavati nakon ovogodišnje katastrofalne eksplozije skladišta oružja u blizini Tirane.

U havariji je nestala velika količina oružja i streljiva koje je čekalo isporuku u Afganistan. Paralelno s istragom o eksploziji skladišta, albanski istražitelji otkrivaju da se fantomska tvrtka Evdin Ltd. ne nalazi u ciparskoj ulici Therrmoplyn 1, 6023 Larnasa, već na adresi jednog frizerskog salona u Zenici.

Albanski su prevaranti na službenoj internetskoj stranici tvrtke, uz ciparsku  adresu, stavili pozivne telefonske brojeve Zeničko-dobojske županije. Simptomatično je da Amerikanci nisu registrirali upadljivi podatak da uz sjedište tvrtke na ciparskom gradu Larnas stoji međunarodni pozivni broj za BiH.

Zastupnik demokrata Henry A. Waxman postavio je pitanja kako ugovor vrijedan 300 milijuna dolara mogu provjeriti kompaniji čiji je direktor star 21, a  njegov zamjenik 25 godina. Sporna je tvrtka streljivo kupovala u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj i Kazahstanu. Pri tome se, piše New York Times, koristila i uslugama posrednika, od kojih su neki na američkom popisu krijumčara oružja, dok je u Albaniji najvjerojatnije podmićivala dužnosnike.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku