hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : Ne vucite đavola za rep!

Željko Komšić : Ne vucite đavola za rep!

18 Maja
12:01 2009

– Siguran sam da je raspisivanje međunarodnih potjernica za slučaj Dobrovoljačka ulica za 19 građana BiH projekt zvaničnog Beograda zajedno s Miloradom Dodikom s ciljem da nas sve pokažu i prikažu istim u ratu koji se dešavao u BiH – prokomentirao je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić.Komšić je istakao da je Tužilaštvo BiH konkretno u ovom slučaju moglo puno bolje reagirati i sve ovo prevenirati.- Ima puno naše neodgovornosti i aljkavosti kao što ima i puno politike. Zapamtite, postoje ljudi, a među njima je i Dodik, koji nisu odustali od realizacije onoga što im je bio ratni cilj. Jedina namjera je demoralisati ljude koji su se borili za ovu državu, napraviti nas sve istima i izjednačiti količinu zločina počinjenih na ovim prostorima, a što mi znamo da nije – kazao je Komšić.Vrijeme je, istakao je Komšić, da se takvim ljudima i u BiH i u Beogradu poruči da "ne vuku đavola za rep".- Mi možemo jedno vrijeme trpjeti nepravdu i šutjeti, ali neka ne vuku đavola za rep. Ako hoće reciprocitet onda ćemo o dobrosusjedskim odnosima pričati za 20 i 50 godina. Govorimo o pravdi i dobrosusjedskim odnosima. Kakva pravda i kakvi odnosi – reagirao je Komšić. 

Belkić: Srbija apsolutno krši principe Rimskog sporazuma                                 – Raspisivanje potjernica za slučaj Dobrovoljačka ulica treba posmatrati s dva aspekta: s aspekta političkog odnosa prema vlastitoj državi koja je napadnuta i bila pod agresijom te s pravnog, gdje Republika Srbija apsolutno krši principe Rimskog sporazuma – prokomentirao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić.Istakao je da je ova situacija krajnje neprihvatljiva: i s moralnog i političkog te pravnog stajališta.- Nadam se da će koraci koje je poduzeo član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uroditi plodom – kazao je Belkić.Silajdžić je u konsultacijama s Ministarstvom pravde BiH pokrenuo aktivnosti na obavještavanju Interpola da BiH ima primarnu nadležnost nad ovim slučajem.Također, Silajdžić će i od visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka zatražiti da poduzme mjere u pravcu implementacije Rimskog sporazuma koji zabranjuje hapšenje ili procesuiranje osoba za djela iz nadležnosti Haškog tribunala bez prethodnog odobrenja Tribunala. 

Divjak: Branio sam Sarajevo i BiH od agresije                                                                 – Bio sam u Haagu tri puta kao svedok drugima i ako treba, za interese BiH i u službi istine, otići ću opet. Ali, ovaj problem nije za Haag već je u ingerencijama BiH – prokomentirao je danas penzionisani general Jovan Divjak raspisivanje međunarodnih potjernica od strane Interpola Republike Srbije za slučaj Dobrovoljačka ulica.General Divjak jedan je od 19 državljana BiH za kojima je raspisana potjernica.- Podsećam da Tužilaštvo BiH radi na tome i da nema dovoljno elemenata za podizanje optužnica. Ovo mešanje Srbije u domaće poslove pokazuje i potvrđuje da su oni učestvovali u agresiji na BiH. Kad-tad doći će do presude Haaga i drugih koja će potvrditi da je Beograd učestvovao u genocidu nad građanima BiH – kazao je Divjak.Dodao je da nikakvu zvaničnu obavijest o raspisivanju potjernice nije dobio, kao ni ostalih 18 bh. državljana.- Raspisivanje poternica me nimalo ne uzbuđuje. Zajedno s ostalih 18 bh. državljana branio sam Sarajevo i BiH od agresije – odlučan je Divjak.   (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku