hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić: Drago mi je da Radmanović brani BiH pa makar i od mene

Željko Komšić: Drago mi je da Radmanović brani BiH pa makar i od mene

22 Juna
03:24 2007

Nakon što ga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović optužio da pismom generalnom sekretaru UN-a ruši BiH, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da mu je drago da Radmanović brani BiH, "pa makar i od njega".

KOMŠIĆ: Očekivao sam takvu reakciju gospodina Radmanovića. Ne bih sada ulazio u detalje o onome što je rekao, jer ne želim dalje sporenje i neku vrstu "svađe". Pogotovo jer je riječ o čovjeku kojeg lično jako cijenim. Moj generalni komentar na njegove izjave jeste da mi je drago da gospodin Radmanović brani BiH, pa makar i od mene, ako je to uistinu u skladu s politikom njegove stranke!

NN: Da li je pismo generalnom sekretaru UN-a Vaš lični stav ili ste ga poslali kao član Predsjedništva? Da li je napisano na memorandumu Predsjedništva, sa simbolima BiH?

KOMŠIĆ: Mislim da je sasvim jasno da smo nas trojica članovi Predsjedništva BiH, dakle, članovi Predsjedništva i kada spavamo. Ne postoji razlika između ličnog stava bilo koga od nas trojice i stava nas trojice kao članova Predsjedništva BiH. Sve što radimo dok smo na ovoj funkciji, uvijek radimo kao članovi Predsjedništva BiH. Znači, nema razlike da li smo u svojim kancelarijama, zvaničnim ili nezvaničnim susretima, ili čekamo red na kasi da platimo hljeb i mlijeko.

NN: Kako ste razumjeli saopštenje (deklaraciju) Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIK)?

KOMŠIĆ: Saopštenje PIK-a smatram pragmatičnim uvidom i pregledom trenutne situacije u BiH. Također mislim da ovo saopštenje odražava i trenutno nesnalaženje zemalja članica PIK-a kada je u pitanju stanje u BiH. Nisu nam saopštili ništa što mi ne znamo, niti su jasno definisali svoju zajedničku poziciju i dalje aktivnosti. Ne samo iz ovog saopštenja PIK-a, nego i iz mojih kontakata s međunarodnim dužnosnicima, vrlo često stičem utisak da oni, u ovom trenutku, ne znaju šta da rade u BiH, ili mi izgledaju kao da nešto čekaju. Također, izgleda mi kao da pokušavaju lagano da "operu ruke" od svoje odgovornosti za stanje u BiH, govoreći nam da je ovo naša zemlja i da smo mi za nju odgovorni. Kao da mi to ne znamo. Ali, mi također znamo da su oni ipak vukli ključne i strateške poteze kada je riječ o BiH i da su se ključni domaći politički faktori najčešće ponašali u skladu s njihovim stavovima, zahtjevima i namjerama.

NN: Iz OHR-a su kao kočničari reformi jasno prozvani lideri četiri političke partije: SDA, Stranke za BiH, HDZ-a BiH i SNSD-a. Da li su ove stranke po Vašem mišljenju podjednako "zaslužne" za neuspjehe i šta očekujete od OHR-a i novog visokog predstavnika?

KOMŠIĆ: U prozivci nedostaje još jedna stranka koja je u vlasti. Ali ona je očigledno isuviše draga aktuelnom visokom predstavniku da bi je pomenuo. Međutim, sve pobrojane stranke, pa i ova "posebno draga", nisu jednako odgovorne za sve neuspjehe.

NN: Da li novi visoki predstavnik na Vas ostavlja utisak kao neko ko razumije situaciju u BiH i ko bi mogao povući značajne poteze?

KOMŠIĆ: Rano je za bilo kakvu vrstu ocjene. Želim da vjerujem da će novi visoki predstavnik biti mnogo bolji, energičniji i uspješniji. Želim mu svu sreću, trebaće mu!

NN: Hoće li BiH dobiti novi ustav i kada?

KOMŠIĆ: Odlično pitanje, ali upućeno krivoj adresi. Prava adresa jesu stranke koje čine parlamentarnu većinu, tačnije njihovi zastupnici u parlamentu BiH, jer samo one imaju legitimitet i ustavnu nadležnost da o ovome odlučuju. Nažalost, to nije ustavna nadležnost Predsjedništva BiH i njegovih članova.

NN: Da li ste zadovoljni sastankom stranaka s hrvatskim predznakom koji ste organizovali i šta očekujete nakon toga?

KOMŠIĆ: Lično i kao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, zadovoljan sam sastankom. Poruke koje su upućene s tog sastanka bile su vrlo jasne. Pogotovo je važno što nije bilo pokušaja da se vlastiti politički stavovi pokažu kao jedini ispravan i pravi put za Hrvate u BiH. Očito je da su Hrvati u BiH više umorni od svojih "ekskluzivnih" predstavnika.

NN: Neki su već najavili nove sastanke, ali su rekli da Vas neće zvati?

KOMŠIĆ: Podržavam sličnu ili istu vrstu okupljanja. Što se mene tiče, pitanje pozivanja je manje važno i ne smeta mi! Ali, bez obzira na to, ako ocijene da im mogu pomoći bilo kada i bilo kako, ja ću biti na raspolaganju.

NN: Može li Srebrenica zaista postati distrikt u BiH?

KOMŠIĆ: Da u današnjoj BiH postoji i zrno pravde, razumijevanja, iskrenog kajanja za sve zločine počinjene u ratu, spremnosti na pomirenje i oprost, Srebrenica bi već bila distrikt. Ali, tada bi i BiH bila drugačija i bolja, mnogo bolja.

NN: Zašto to Srebreničanima niko ne kaže? Da li bi bilo bolje uputiti ih da "ugase" šatorsko naselje u Sarajevu i vrate se u Srebrenicu?

KOMŠIĆ: Ja sam im to već rekao, ali vaše novine to ne prenose! Što me i ne čudi.

Rubina Čengić  (Nezvisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku