hamburger-icon

Kliker.info

Željko Budimir : Svi građani moraju birati sva tri člana Predsjedništva (Video)

Željko Budimir : Svi građani moraju birati sva tri člana Predsjedništva (Video)

18 Maja
23:00 2017

Govoeći o prijedlogu izmjenja i dopuna Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ, i A,B,C modelu koji je trenutno pred Ustavnim sudom BiH, Budimir je kazao da na osnovu ono što je mogao pročitati, za njega kao čovjeka i Hrvata je neprihvatljivo da ga neko svrstava u nekakve kategorije.

“Aspurdan je način na koji se provode izbori u BiH. Izborni zakon je uistinu diskriminirajući. To je potvrdio i međunarodni sud, međutim vrlo je malo ljudi koji na taj problem gledaju onako kako ja gledam na njega. Za mene nije problem samo kako se bira član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Za mene je veći probelem što ja kao Hrvat ili neki drugi građanin BiH nema mogućnost birati sva tri člana Predsjedništva, nego samo jednog. Ne odlučuje samo jedan član Predsjedništva i ne donosi odluke sam a građanin ne može uticati na izbor druga dva člana Predsjedništva”, kazao je Budimir.

Dodao je kako je potrebno omogućiti da svi građani Bosne i Hercegovine biraju sva tri člana Predsjedništva i tada se ne bi dogodilo da u Predsjedništvu uđu oni koji neće zastupati interese sva tri naroda.

“Danas imamo situaciju da člana Predsjednitva iz reda srpskog naroda, apsolutno ne zanima kako će njegov rad ocijenti Hrvati i Bošnjaci. Hrvata, kako će njegov rad ocijeniti Srbi i Bošnjaci, i Bošnjaka, kojeg ne zanima kako će njegov rad ocijeniti Srbi i Hrvati, jer su njihove izborne baze samo bošnjački, hrvatski i srpski narod, i njih ne zanima BiH u cijelosti. Ako se novim Izbornim zakonom prihvati takav model imat ćemo problem koji imamo i danas. To bi po mom mišljenju trebala biti prelazna faza, dok ne dođemo u situaciju da kao i sve normalne države biramo jednog predsjednika”, kazao je Budimir.

On je govoreći o političkom angažmanu kada je bio dijelom vlasti i kada HDZ nije bio dijelom iste, kazao da su nositelji negativnih pojava jači nego što su bili prije, te istakao da  BiH na svim razinama nije imala lošiju vlast od ove.

“Svjedoci smo da se u nekim kantonima po šest puta mijenja vlada. U Vladi FBiH smo imali jednu promjenu koalicije koja je rezultirala i promjenom ministara. Vijeće ministra se stalno terese i činjenica je da se ne radi ono što bi se trebalo raditi”, kazao Budimir.

Budimir je kazao da su inicijative za smjenom Vlade FBiH itekako opravdane te istakao kako u vezi s tim postoji problem jer nemamo instrument vanrednih izbora.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku