hamburger-icon

Kliker.info

Zelenski smijenio vrhovnog komandanta ukrajinske vojske: ‘Sada je vrijeme za obnovu”

Zelenski smijenio vrhovnog komandanta ukrajinske vojske: ‘Sada je vrijeme za obnovu”

08 Februara
20:48 2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je vrhovnog komandanta  oružanih snaga Valerija Zalužnog, javljaju u četvrtak navečer svjetske novinske agencije. Zelenski je u četvrtak rekao da je došlo vrijeme da se promijeni vojno vodstvo zemlje u ratu protiv Rusije. Taj je potez uslijedio nakon dugotrajnih nagađanja o razdoru između predsjednika i popularnog generala Zalužnog, koji je vodio ukrajinske ratne napore od februara 2022. i kojeg mnogi Ukrajinci smatraju nacionalnim junakom.

Zelenski je u svojoj izjavi rekao da se sastao sa Zalužnim. “Razgovarali smo kakva je obnova potrebna oružanim snagama Ukrajine. Također smo razgovarali o tome tko bi mogao biti u obnovljenom vodstvu oružanih snaga Ukrajine. Sada je vrijeme za tu obnovu”, rekao je. Zamolio je generala da ostane “u njegovom timu”, dodao je.

Zelenski je najavio imenovanje generala Oleksandra Sirskog za novog komandanta vojske. Rekao je da Sirski ima iskustvo u obrani Kijeva i u ofenzivi u Harkivu. General Sirski vodio je obranu Kijeva, glavnog grada Ukrajine, na početku ruske invazije 2022.

Prilagodba novim stvarnostima

Zalužni je u vlastitoj izjavi naveo da je imao “važan i ozbiljan razgovor” sa Zelenskim i da je donesena odluka da se promijeni taktika i strategija na bojnom polju. “Zadaće 2022. razlikuju se od zadaća 2024. Stoga se svi moraju promijeniti i prilagoditi novim stvarnostima. I pobijediti zajedno”, stoji u njegovoj izjavi.

 

Njihove su izjave objavljene jedna za drugom, s nekoliko trenutaka razlike, sugerirajući da su dvije najistaknutije ratne figure u Ukrajini koordinirale izjave kako bi pokazale jedinstvo. Ova promjena u vojnom vrhu dolazi u teškom trenutku za Ukrajinu na bojišnici jer se vojnici suočavaju s akutnom nestašicom strjeljiva.

Ministar obrane Rustem Umerov izjavio je da je “iskreno zahvalan Valeriju Fedoroviču za sva njegova postignuća i pobjede”.

(Kliker.info-Geopolitika)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku