hamburger-icon

Kliker.info

Združeni napor 2009 : NATO pojačava prisustvo u Bosni i Hercegovini

Združeni napor 2009 : NATO pojačava prisustvo u Bosni i Hercegovini

13 Marta
05:38 2009

Analitičari CIA-e i Vijeća nacionalne obavještajne službe SAD-a u najnovijem dokumentu pod sugestivnim nazivom “Godišnja procjena prijetnji”, u poglavlju posvećenom prilikama u BiH, iznijeli su procjenu “kako je budućnost BiH kao multietničke države neizvjesna” te da su izjave političara pojačale međuetničke tenzije do najvećeg stupnja od kada je potpisan Daytonski sporazum.Nekoliko dana kasnije dnevnik New York Times iznosi apokaliptičnu prognozu o novom ozbiljnom sukobu u BiH u koji bi se mogli uplesti susjedna Hrvatska i Srbija. Strah od rata razlog je zbog kojeg Međunarodna krizna skupina, u svom najnovijem izvješću, čelnicima EU-a i SAD-a sugerira kako “moraju povećati prisutnost NATO-a u BiH, od sklapanja ugovora o korištenju vojnih objekata za NATO-ove operacije i obuku do organiziranja sve većeg broja zajedničkih vojnih vježbi”. Strah od rata ne krije kreator Daytona i sadašnji Obamin posebni predstavnik za Bliski istok Richard Holbrooke.On ponovno javno licitira o mogućnosti izbijanja novog sukoba u BiH. Slično razmišlja i James Lyon, bivši direktor Međunarodne krizne skupine u Beogradu.

U analizi za Herald Tribune iznosi tezu kako bi novi sukob mogao imati pogubne posljedice i za ostale države u regiji. Komentirajući dolazak austrijskog diplomata Valentina Inkza za šefa OHR-a u BiH, austrijski mediji jučer iznose procjenu kako se zbog stabilnosti u državi, Austrijanac ne smije odreći bonnskih ovlasti. No, za njihovu suverenu provedbu jamstvo mu mora dati pojačana nazočnost vojnika  NATO-a.Sve navedene teorije i procjene na samom terenu povod su zbog kojeg u BiH uskoro dolazi novih 3000 vojnika NATO-a iz 26 država svijeta. Premda domaći analitičari tvrde da za novi rat BiH nema kritičnu masu, nego oneraspoložen i socijalno ugrožen narod, kao neka vrsta preventive ili mjere zastrašivanja, zapovjedništvo NATO-a u septembru organizira veliku vojnu vježbu pod nazivom “Združeni napor 2009”.

Narodi nisu spremni ratovati            Teoriju o novom ratu u BiH demantiraju aktualni predstavnici vlasti, kako iz Banje Luke, tako i iz Sarajeva. Milorad Dodik kaže kako su to obične gluposti te da se Republika Srpska ne naoružava, jer bi svaki sukob NATO brzo spriječio. Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić tvrdi kako su trenutni sigurnosni problemi u Bosni i Hercegovini i regiji pragmatični kriminalci, političari koji su spremni izbjeći uhićenja, dodajući kako ni kod jednog naroda u BiH nema političke snage koja bi  ih mobilizirala za novi rat   (Kliker.indo.Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku