hamburger-icon

Kliker.info

Zbog HRT-a ponovo prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostar

Zbog HRT-a ponovo prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostar

08 Septembra
18:48 2006

Sjednica je prekinuta jer se političke stranke nisu uspjele usuglasiti oko  nekoliko varijanti zaključaka Gradskog vijeća, kojima bi se problem statusa HRT-a uputio na arbitražu Uredu visokoga predstavnika u BiH. Podsjetimo, OHR je ponudio svoju arbitražu oko HRT Mostar, ako Gradsko vijeće ne postigne dogovor po tom pitanju, do 8. septembra ove godine. Prvi prijedlog zaključka o slučaju HRT dao je vijećnik Oliver Soldo iz HDZ-a koji je tražio da se odmah zatraži arbitraža OHR-a o statusu «Hercegovačke radio-televizije», istovjetan prijedlog dao je i Ahmet Džubur iz Stranke za BiH, uz dodatak da se do završetka arbitraže ova televizija, kao isključivo hrvatska, ne financira.  Ivan Musa iz HKDU zatražio da OHR arbitrira oko ranije predložene odluke da Grad Mostar 60 posto udjela u svojoj televiziji prepusti 7 hercegovačkih općina s hrvatskom većinom. Međutim, nakon skoro jednosatnih konsultacija stranke se nisu uspjele dogovoriti o jedinstvenom zaključku. U raspravama o ovom problemu hrvatski vijećnici ističu da bi «Hercegovačka radio-televizija» trebala zadržati istovjetan status jer se radi o jedinoj hrvatskoj televiziji, dok bošnjački vijećnici tvrde da bi on trebala da se uskladi sa Statutom za jedinstveni Mostar i postane zajednička, sa multietničkom strukturom zaposlenih ili da se, u suprotnom, prestane financirati iz gradske kase.
– Č
injenica da četvrti put prekidamo ovu sjednicu govori dvije stvari, a to su da se radi o velikom problemu koji je nalazi pred vijećnicima i da nije lako doći do rješenja, ali isto tako da ovaj problem nismo ostavili po strani nego da želimo doći do rješenja – kazao je predsjednik GV Murat Ćorić.
Kako neslužbeno saznajemo, vlasti Mostara sutra će poslati visokom predstavniku pismo i stenograme sa sjednice vijeća kako bi on mogao donijeti dalje mjere. Švarc-Šiling je, međutim, jučer očekivao da će dobiti pismo u kojem će ga vlasti Mostara informirati o uspjesima u rješavanju problema, što se nije dogodilo. Portparol OHR Sanela Tunović kazala je  da OHR Prati situaciju u GV Mostar i da očekuju kako će vlasti do 15. septembra riješiti pitanje HRT-a, gradskih komunalija i zapošljavanja državnih službenika ili će visoki predstavnik poduzeti mjere.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku