hamburger-icon

Kliker.info

Zbog cestarine turisti zaobilaze Hrvatsku i putuju kroz BiH

Zbog cestarine turisti zaobilaze Hrvatsku i putuju kroz BiH

16 Juna
15:35 2008

BiH je zemlja kroz koju se najsporije, ali i najjeftinije putuje u ovom dijelu Europe. Nakon što je Crna Gora počela naplaćivati ekološku taksu za sva motorna vozila koju ulaze na njezin teritorij, BiH je preuzela ulogu najjeftinije države za cestovni promet.

Stoga bi se u sljedećem razdoblju bitno mogao povećati broj kamiona i putničkih vozila koja iz svih smjerova Europe putuju prema Jadranskom moru. Jer, osim benzina, jedini je dodatni trošak za vozače cestarina koja se naplaćuje na tridesetak kilometara autoceste između Sarajeva i Zenice.

 To znači da mađarski, češki ili bilo koji drugi europski turista za prolazak svojim vozilom kroz BiH treba izdvojiti samo 1,5 KM, a vozači kamiona 7 KM. Ono što neće platiti novcem, platit će vremenom jer je za prelazak nešto manje od 400 kilometara, koliko ima od Bosanskog Broda do Metkovića, u prosjeku treba sedam sati.

Razlog su, naravno, loše ceste jer bi na modernim europskim prometnicama za istu kilometražu bilo potrebno upola manje vremena. S druge strane, brža i sigurnija vožnja ima svoju cijenu pa tako za svaki kilometar prijeđen autocestom kroz Hrvatsku vozači moraju platiti od 0,32 do 0,40 KM. Stotinjak prijeđenih kilometara u Hrvatskoj turiste iz središnje Europe može stajati i do 40 KM.

Slovenija je otišla i korak dalje pa je umjesto dnevne cestarine uvela polugodišnje vinjete koje prolazak kroz ovu državu čine iznimno skupim.

 Od 1. srpnja će svi koji se odluče na prolazak vozilom kroz Sloveniju plaćati polugodišnju vinjetu od 70 KM. Srbija također nastoji zaraditi na prolasku kroz svoj teritorij pa strancima naplaćuje veće cijene nego domaćim vozačima. Usto, svi oni koji se odluče na plaćanje u eurima, a ne u dinarima, moraju računati na dodatno povećanje cijene cestarine od 20 posto.

Samo za prelazak razdaljine od Novog Sada do Beograda vozači putničkih automobila moraju platiti 10,5 maraka cestarine, a vozači kamiona preko 52 KM. Crna Gora, koja gotovo da i nema autocesta iznašla je drugi način za naplatu prelaska preko svog teritorija. Od nedjelje u ponoć na snazi je naplata ekološke takse, koja za mala putnička vozila iznosi 20, a za kamione čak 300 KM.

(Večernji list)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku