hamburger-icon

Kliker.info

Zaustavljeno nasilje na ulicama Budimpešte

Zaustavljeno nasilje na ulicama Budimpešte

22 Septembra
00:26 2006

Studentski prosvjedi zbog uvođenja školarina, zakazani za jučer poslijepodne, odgođeni su za neka mirnija vremena kako se tenzije ne bi dodatno podizale. Svoj stranački skup odgodila je i najjača oporbena stranka Fidesz za razdoblje naskon lokalnik izbora 1. listopada. Nakon dvije noći nereda i krvavih uličnih sukoba policije i demonstranata, u kojima je ozlijeđeno više od 200 ljudi, noć sa srijede na četvrtak prošla je znatno mirnije.
Iako se policija ponovno nakon ponoći sukobila s dvjestotinjak demonstranata, uglavnom skinheadsa i nogometnih navijača tinejdžerske dobi, broj tih radikalnih mladih prosvjednika koji su provocirali policijske snage bio je znatno manji nego u ponedjeljak i utorak, tako da ih je policija lako i brzo rastjerala suzavcem.
Dvanaest prosvjednika izgrednika ozlijeđeno je, od kojih trojica teže, u akcijama mađarske policije koja je danas djelovala sigurnije i organiziranije nego prethodnih noći kada je svojom slabom pripremom i lošim reakcijama dijelom pridonijela neredu na ulicama. Ovaj su put kordoni policajaca u pancirkama i sa štitovima reagirali suzavcem i uhićenjima i na najmanju provokaciju malobrojnih prosvjednika te tako jasno dali do znanja da će dosljedno provesti upute premijera Gyurcsanya koji je na sjednici vlade danas ujutro poručio da "neće imati milosti prema onima koji narušavaju red u državi".
Prvi čovjek Fidesza i desne oporbe u Mađarskoj, Viktor Orban, također je zatražio od ljevičarskog premijera da odstupi te ustvrdio da njegova vlada nije legitimna jer je izbore osvojila lažući i tajeći važne podatke o tome da je zemlja pred bankrotom. Procjena je da je Orban upravo zato odgodio stranački skup kako ne bi dodatno zaoštravao tenzije jer ne želi biti odgovoran za moguće još teže posljedice nereda na ulicama. Konačni rasplet političke krize u Mađarskoj, zemlji koja ima najveći proračunski deficit i najlošiji kreditni rejting od svih 25 država članica EU, očekuje se nakon lokalnih izbora koji se trebaju održati 1. listopada.
Vođa oporbe Orban već je te izbore označio kao referendumske.


(Jutarnji list)


Odlučuju lokalni izbori

– Izgube li Socijalisti izbore, to će biti konačna potvrda da vlada nema povjerenje za daljnje vođenje ove zemlje – izjavio je Orban. Premda šef vlade, Gyurcsany, zasad uživa javnu potporu svojih Socijalista, liberali iz koalicijskog Saveza slobodnih demokrata u cijeloj su se situaciji oko afere "lagali smo" držali dosta suzdržano. Nije, dakle, isključeno da će se u slučaju poraza na lokalnim izborima za desetak dana opasno zadrmati mađarska vlada lijevog centra.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku