hamburger-icon

Kliker.info

Zatvorenik “broj 10006” : Zašto su nas prodali ?

Zatvorenik “broj 10006” : Zašto su nas prodali ?

18 Decembra
16:02 2008

Zatvorenik "broj 10006" – kako su ga u Gvantanamu registrirali njegovi tamničari – Boudela Hadž, koji se preksinoć, nakon sedmogodišnjeg zatočeništva u zloglasnom vojnom kampu američke vojske na Kubi, vratio kući u BiH, u ispovijesti "Dnevnom avazu" kaže da mu je još teško povjerovati da je sa svojom porodicom i da je slobodan čovjek.

Krivac postoji           Nadao sam se da ću se nekada vratiti, mada je bilo teško u to vjerovati. Sretan sam što sam se vratio svojoj djeci. Želim zahvaliti narodu BiH koji nam je pomagao, zahvaliti novinarima koji su pisali o nama i svim političarima koji su nam pomagali – kaže Hadž, koji nas je jučer primio u svom domu u Sarajevu dok je provodio vrijeme sa djecom. Boudela je rođen u Alžiru 1965. godine. Kao pripadnik Armije RBiH, oženjen bh. državljankom, stekao je pravo na pasoš naše zemlje, koji mu je potvrdila i Komisija za reviziju državljanstava. Po profesiji je profesor hemije i fizike, a nakon rata bio je zaposlen u humanitarnoj organizaciji sve do hapšenja 2001. Govori da se dobro sjeća kada i kako je izručen i predat Amerikancima.- Znam da nas je Vrhovni sud FBiH oslobodio, ali su nas ovi političari prodali. Ne znam zbog čega, možda su Amerikanci to tražili, ali zašto su nas prodali? Sedam godina nije mali dio naših života. Krivac postoji, to je jasno, optužba za planiranje napada na Ambasadu bila je samo igra. Sve pod plaštom antiterorizma, ali protiv muslimana, jer u Gvantanamu su bili samo muslimani – kaže Boudela. Prema njegovim riječima, samo prebacivanje u američki logor bilo je užasno, a torture su već tada počele. – Kada smo izručeni iz BiH, bili smo cijela četiri dana vezani. S lisicama na nogama i rukama, oboreni na tlo, vezanih očiju, ušiju i začepljenih usta. U takvom stanju bili smo četiri dana dok nas nisu doveli u kamp. Sve to vrijeme nismo mogli ustati, niti jesti, niti bilo šta. Ta četiri dana su kao četiri godine. Ali, ono što nas je zateklo tamo, bilo je gore od ta četiri dana, a bili smo tamo sedam godina – priča on.

Zdravstveni problemi         P
rvi mjeseci, kaže, bili su najteži. Bili su smješteni u kafeze na otvorenom, na velikoj vrućini, uvijek u istoj crvenoj zatvoreničkoj odjeći. Nakon nekoliko mjeseci, kako navodi, prebačeni su u drugi kamp, u "Kamp 1", gdje su uvjeti u ćelijama bili nešto bolji. Ali, torture nisu bile okončane. – Puštali su nas nekada da čitamo i da izađemo vani, ne svaki dan. Ljekari su dolazili rijetko, svi smo u jako lošem zdravstvenom stanju. Lijekove su nam davali, ali dođu usred noći, probude nas i daju lijek. Ponižavali su nas na sve načine, najviše kada bismo klanjali. Bacali su Kur'ane, gazili ih nogama, mentalno i fizički su nas zlostavljali stalno – ističe dojučerašnji zatočenik zloglasnog američkog logora na Kubi. Godine zatočeništva, mučenje i samice ostavili su traga na njegovom zdravlju. – Imam probleme s reumatizmom, bolove u koljenima i kostima, teško mogu sjediti. Obolio sam od željezne samice, spavanja na podu pod samo jednim malim pokrivačem – opisuje Boudela.

Ostajem u BiH      
Želim ostati u BiH do kraja života. Imam mogućnost da odem u Alžir ili u neku evropsku zemlju, ali želim ovdje ostati. Svima sam to rekao, sudijama, advokatima. Za sada ne znam šta ću raditi, ali vjerovatno ću naći posao, polahko – kaže Boudela. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku