hamburger-icon

Kliker.info

Zašto se izbjegava podići optužnica protiv Lagumdžije

Zašto se izbjegava podići optužnica protiv Lagumdžije

21 Novembra
04:22 2006
Kako je saopćeno iz BOSS-a, Ajanović je u poslanom izvještaju podsjetio državnog tužioca da je zbog zloupotrebe službenog položaja protiv Zlatka Lagumdžije Odjelu za organizirani kriminal Tužilaštva BiH još 17. juna 2005. godine podnesena krivična prijava i da je u njihovom aktu KTA 359/05 konstatirano da se "zaista potvrđuje zabrinutost u vezi sa korištenjem javnih sredstava" i da "postoji veliki razlog za otvaranje istrage", ali da je zbog nadležnosti predmet proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu.
– Kantonalno tužilaštvo nije poduzelo zakonom propisane mjere, čime se Zlatku Lagumdžiji dalo vremena za prikrivanje dokaza, utjecanje na svjedoke, ali i pokušaj ostvarivanja političkog utjecaja na izborima – stoji u saopćenju.
Prema mišljenju Mirnesa Ajanovića, kantonalni tužilac Branko Šljivar je nepostupanjem prema službenoj dužnosti počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.
Ajanović u taj kontekst dovodi i presudu izrečenu predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću.
– Započeti proces procesuiranja političkih kriminalaca ne smije biti zaustavljen, jer niko ne smije biti nedodirljiv, zbog čega Tužilaštvo BiH mora procesuiranjem neodgovornih tužilaca osigurati neophodan stepen vladavine zakona – navodi Ajanović u saopćenju.

Boljševičko naslijeđe

– Ne smije se dozvoliti da tužioci i sudije koje su instalirali Savez komunista i SDP i dalje zloupotrebljavaju položaj kako bi štitili političke kriminalce. Procesuiranje Zlatka Lagumdžije neophodno je kako bi se bh. pravosuđe oslobodilo boljševičkog jednopartijskog naslijeđa – navodi Ajanović.
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku