hamburger-icon

Kliker.info

Zašto SBiH nije htjela zajednički nastup sa SDA u zapadnom Mostaru?

Zašto SBiH nije htjela zajednički nastup sa SDA u zapadnom Mostaru?

27 Juna
16:02 2008

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar dr. Zijad Hadžiomerović optužio je jučer Stranku za BiH  da nije prihvatila njihov prijedlog za koaliranje na području Mostara na probošnjačkoj osnovi  kako bi Bošnjaci u tom gradu ostvarili što bolji rezultat i poziciju na predstojećim općinskim izborima, piše "Dnevni avaz".

– Mi smo vodstvu Stranke za BiH u Mostaru  ponudili da u tri gradska područja Mostara (bivše općine – op. a.) s hrvatskom većinom, a to su: Zapad, Jugo-Zapad i Jug u zapadnom dijelu Mostara  zajednički nastupimo na izborima, odnosno koaliramo, kako se ne bi rasipalo bošnjačko tijelo,  ali oni su to odbili. Mislim da smo na taj način mogli dobiti makar po jednog vijećnika u tim gradskim područjima, ostvariti veći broj bošnjačkih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara. Tako bi imali veće šanse da Bošnjak bude  gradonačelnik Mostara –  rekao je Hadžiomerović. 

Predsjednik Gradskog savjeta stranke za BiH Arif Jelovac u izjavi za «Dnevni avaz» negira ove tvrdnje. 

– Ako se koalira, onda se koalira na nivou cijelog grada, a ne samo na jednom području. Koalicija na način kako je to predlagala SDA zakonski nije moguća – rekao je Jelovac.   Ističe da je Stranka za BiH  pokazala dobru namjeru na taj način što svog kandidata nije kandidirala svog čovjeka u gradskom području Jug, kako bi u prvi plan došao kandidat SDA i kako se bošnjački glasovi ne bi rasipali. Dodaje da ni SDA nije htjela prihvatiti neke njihove ideje kako da Bošnjaci ostvare što bolji rezultat.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku