hamburger-icon

Kliker.info

Zašto Dodik hoće da sruši Kozarića i ukine KM i uvede euro

Zašto Dodik hoće da sruši Kozarića i ukine KM i uvede euro

05 Augusta
03:28 2008

Nedavno je Milorad Dodik, premijer RS, izašao sa zahtjevom da se sjedište Centralne banke BiH prebaci u Banjaluku i njegovi banjalučki i sarajevski jataci odmah su od toga napravili svojevrsnu paradu organizirajući čitave javne debate na tu temu.

Tajne veze

Prije dva dana, Dodik je kazao da je krajnje vrijeme da „BiH odustane od konvertibilne marke, za koju već ima špekulacija kakva je njena snaga, te da se pređe na euro“. Odmah nakon toga, njegovi jataci iz sarajeva stupili su na scenu tražeći mišljenja finsnsijskih stručnjaka i vješto maskirajući Dodikove prave namjere i ciljeve. O čemu se radi?Iza zahtjeva da se sjedište Centralne banke BiH prebaci u Banjaluku stoji Dodikova namjera da prvo, uz pomoć svojih tajnih saradnika iz Centralne banke, prvo sruši aktuelnog guvernera Kemala Kozarića i postavi svog čovjeka preko kojeg će kontrolisati poslovanje ove institucije i polagano je demontirati.

 Dobro obaviješteni izvori „Sana“ kažu da je spreman dati glas da na funkciji guvernera opet bude Bošnjak ili Bošnjakinja, ali isključivo njemu odan ili odana i da je s nekim  političkim moćnicima iz Sarajeva o tome sklopio i dogovor. Ta njegova ideja o preseljenju Centralne banke još je u opticaju i, kako saznajemo, on od nje odustaje, a na njenoj realizaciji uveliko radi.

Neće odustati

U to se uklapa i najnoviji zahtjev da se ukine konvertibilna marka i uvede euro što, u konačnici, nije ništa drugo nego nastojanje da BiH ostane bez svoje valute i da se sve ono što je lična karta Bosne i Hercegovine poništi. Nema više nikakve sumnje da Dodik primjenjuje recepte Mile Đukanovića, bivšeg predsjednika i aktuelnog premijera Crne Gore – kada je on krenuo u realizaciju plana o nezavisnoj Crnoj Gori, uveo je euro kao zavnično sredstvo plaćanja.Kada se sve to zna, pomalo smiješno pa  i neozbiljno djeluju reagovanja ekonomskih eksperata koji neće ili ne znaju da prepoznaju stvarnu pozadinu Dodikovih zahtjeva. U nakjkraćem, u pitanju je njegova priprema terena za otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Izmišljanja i podmetanja

Dodikovo lukavo pitanje o snazi konvertibilne marke, uz vještu ogradu da o tome „već ima špekulacija“, nema nikakvo uporište u činjenicama.

One su neumoljive: svaka KM u opticaju ima svoje puno pokriće u deviznim sredstvima. Neto devizne rezerve BiH krajem maja ove godine iznosile su 6,48 milijardi KM, monetrana pasiva 6,08 milijardi KM uz 400 miliona KM u neto slobodnim rezervama. Sve to pokazuje da se stabilnost KM ne može dovesti u pitanje.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku