hamburger-icon

Kliker.info

Zapelo na prvom koraku : Puca sporazum Tihića ,Dodika i Čovića !

Zapelo na prvom koraku : Puca sporazum Tihića ,Dodika i Čovića !

06 Januara
05:15 2009

Od dogovora lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a – Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića – postignutog u novembru u Prudu po svoj prilici neće biti ništa. Zapelo je već na prvom koraku i čini se nemogućim da se pucanje šavova spriječi.Jučerašnji sasatnak Komisije za državnu imovinu u Banjaluci je potpuno propao jer se njeni članovi nisu mogli dogovoriti o nacrtu zakona o državnoj imovini. Naime, članovi Komisije iz Republike Srpske nisu zadovoljni ponuđenim rješenjima.Kako stvari stoje, gromoglasne tvrdnje Tihića, Dodika i Čovića da su u Prudu sve precizno  dogovorili , nemaju nikakvog uporišta osim što su namijenjene kupovini vremena i zavaravanju javnosti i međunarodne zajednice.Riječ je o tome da Dodik ni za živu glavnu ne pristaje niti će pristati da se državna imovina prvo uknjiži na državu BiH. On čvrsto stoji na stanovištu da je sva imovina koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, vlasništvo Republike Srpske!Izvori „Sana“ iz Banjaluke kažu da  je Dodika posebno razbjesnio prijedlog Pravobranilaštva BiH da se sva imovina prvo uknjiži kao imovina države BiH, a nekada u budućnosti da se preda  entitetima. S obzirom da ne odustaje od namjere da RS otcijepi od BiH, takvo rješenje mu kvari planove. On je svojim najbližim saradnicima izdao direktive o daljim potezima. Dokazuje to i izjava Nikole Kovačevića, člana Komisije za državnu imovinu iz RS koji kaže da nema ni govora o usvajanju prijedloga Pravobranilaštva BiH.

Dopisivan aneks     

Tihić, Dodik i Čović su u Prudu dogovorili da se državna imovina dijeli prema teritorijalno-funkcionalnom principu, odnosno da entiteti postanu vlasnici imovine na svojoj teritoriji, a da državi daju ono što joj je potrebno za njene institucije. Republika Srpska drži se prudskog dogovora. Knjiženje i preknjižavanje postoji samo u računovodstvu, a Zakon o zemljišnim knjigama poznaje samo termin „uknjižbe vlasništva u zemljišne knjige na bazi zakona ili valjane isprave, odnosno pravnog osnova“ – kazao je Kovačević.Šta se i zaista događalo tokom sastanka u Prudu, znaju jedino Tihić, Dodik i Čović. U Banjaluci se sada tvrdi da je tokom njihovog sastanka u Sarajevu 22. decembra rukom dopisivan aneks prudskog dogovora. Navodno, to je na ceduljici dopisivao Čović, a kasnije je Zvonimir Kutleša, predsjednik Komisije za državnu imovinu sve predstavio kao konačan dogovor trojice političkih lidera! Kako je to bilo moguće, da li je Dodik pristao na dopisivanje na ceduljici, jedino njih trojica mogu i dužni su objasniti javnosti. Po nekim izvorima našeg lista, Dodik je  namjerno pustio „švrljanje rukom“ svjestan da to nema pravnu snagu utoliko više što dopisani aneks nije potpisan?! Kutleša opet javno tvrdi da je bio svjedok njihovog dogovora da se imovina prvo uknjiži na državu. S druge strane, on je navodno na samo tri minute ušao u salu u kojoj su 22. decembra u Sarajevu trojica lidera razgovarali.Dragica Miletić, čelnik Pravobranilaštva BiH, poručila je da je prijedlog zakona pripremila na osnovu aneksa dopisanog rukom, požalivši se banjalučkim novinarima da je „rukopis vrlo nečitak“.

Ili konfederalna BiH ili potpuno podijeljena BiH

Rajko Vasić, izvršni sekretar Dodikovog SNSD-a, jučer je poručio da BiH može ući u Evropsku uniju isključivo kao konfederalna zajednica u kojoj je Republika Srpska jedna jedinica ili kao potpuno podijeljena zemlja! On je kazao da vlasti RS podržavaju stavove Jana Pelikana, vodećeg češkog stručnjaka za jugoistočnu Evropu koji je rekao da međunarodna zajednica nije uspjela u misiji stvaranja uspješne države BiH, pa će u narednom periodu nova politika biti okrenuta na stvaranje – kontrolisane podjele BiH.Veoma mi se sviđa sintagma „kontrolisana podjela“. Od Dejtona naovamo u BiH je sve urađeno ilegalno. Stvarana je vještačka zemlja bez utemeljenja u Dejtonskom sporazumu – kazao je Vasić.- Faktičko stanje tri etnički homogene cjeline dodaje se kao dokaz da jedino prisustvo međunarodne zajednice održava BiH na okupu. Vrijeme je da se konačno vidi ima li više smisla nastavljati s pričom o prijemu BiH u EU dok se ova zemlja kontrolisano ne podijeli – izjavio je češki stručnjak Pelikan. On je istakao da se povećava rizik da u regionu opet izbiju sukobi, prigušivani kombinacijom strane pomoći i međunarodnog pritiska.- Pola godine, koliko će Češka predsjedavati EU, prekratko je vrijeme da se preispita politika Evropske unije prema Balkanu. Uticaj češke diplomatije nije takav da bi se mogle progurati znatnije promjene. Nudimo priliku da se inicira diskusija o promjeni pristupa jugoistočnoj Evropi i da se taj pristup oslobodi ukorijenjenih stereotipa kao i da se počnu tražiti druga rješenja – stoji u analizi češkog stručnjaka. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku