hamburger-icon

Kliker.info

Zajednički cilj ulazak u Evropsku uniju

Zajednički cilj ulazak u Evropsku uniju

17 Novembra
12:41 2006

 

 

 

 Prema izvještaju o globalnoj konkurentnosti, koji je obuhvatio 117 zemalja svijeta, BiH je na 89. mjestu, dok je od osam zemalja iz regiona iza naše države samo Albanija. "BiH ima ekonomski potencijal i dobar nivo obrazovanja stanovništva, što je baza za razvoj. Jugoistočna Evropa je važan region i nalazi se pred velikim brojem izazova i prepreka u svom razvoju. Ovaj regionalni izvještaj omogućiće vladama da naprave spisak prioritetnih aktivnosti. Ima prostora za napredovanje", naglasila je MargaretaDrzeniek predstavnica Svjetskog ekonomskog foruma  Kazala je da postoji veliki jaz između Slovenije, koja je na 30. mjestu u izvještaju o konkurentnosti, i drugih zemalja regiona. Između 61. i 67. mjesta su Bugarska, Hrvatska i Rumunija, dok su na kraju ljestvice Makedonija, Srbija, Crna Gora, te BiH i Albanija.

 

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da nema uspješnog razvoja bez konkurentne privrede, a povećanja konkurentnosti bez kvalitetnog makroekonomskog i mikroekonomskog okruženja, efikasnih institucija, razvijene infrastrukture, savremenih tehnologija i jasne strategije razvoja privrede i preduzeća.    "Pozicija na koju sam imenovan i stranka kojoj pripadam će kroz institucije sistema poseban značaj dati izgradnji efikasnih institucija", istakao je Radmanović. Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske, kazao je da je zajednički i konačan cilj dovesti region na stepen razvoja koji će ga učiniti kompaktibilnim s članicama EU."Svi se susreću sa istim problemima i u tome leži ključ naše upućenosti jednih na druge. Treba osposobiti zemlje da maksimalno koriste potencijale koje treba usmjeravati na proizvodnju i izvoz", rekao je Mesić.

 

Predsjednik Republike Slovenije Janez Drnovšek istakao je da treba razmišljati kako naći put u Evropu, te da EU mora obezbijediti uslove da to bude moguće u doglednom periodu. "EU mora da prevaziđe svoje probleme, odnosno nacionalne egoizme koji su već bili prevaziđeni i koji su uvijek vodili u ratove. Razlog postojanja EU nije samo ekonomski, već i da se zaštiti pred samom sobom. To važi i za prostor bivše Jugoslavije. Evropski okvir je pravi okvir za to, jer proizilazi iz istih motiva, želje za mirom, prosperitetom svih", naglasio je Drnovšek. "Siguran sam da ćemo biti još bliži jedni drugima kada budemo dio EU. Evropske integracije podrazumijevaju snažnu regionalnu saradnju. Ekonomsko povezivanje i mogućnost konkurencije na globalnom tržištu moraju biti naša vizija", poručio je Filip Vujanović, predsjednik Republike Crne Gore.Pregovori o sporazumu o priključenju Centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA) će uspjeti, jer su sve članice CEFTA do sada imale samo koristi, kazao je Stjepan Mesić.

 

"Tržište se mora otvoriti. Svatko će aktivirati svoje potencijale. Granice ne smiju biti smetnja za razvijanje odnosa. Svatko mora malo popustiti. Mora se naći najbolje rješenje", rekao je Mesić.Kada je riječ o dogovoru BiH i Hrvatske, Mesić je rekao da svako želi zaštititi svoju proizvodnju, te da će se ukrstiti argumenti i naći rješenje.

 

"Nismo okrenuli leđa BiH, jer je nemoguće razvijati evropsko tržište, a da ne surađujemo sa svojim susjedom", kazao je Mesić.Nebojša Radmanović složio se da svi trebaju popustiti, ali da na ovim prostorima nismo navikli na to. Obećao je da će Vijeće ministara BiH, čim bude konstituisana vlast, učiniti sve da sporazum bude potpisan.

 

(Nezavisne novine)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku