hamburger-icon

Kliker.info

Za informaciju o masovnoj grobnici traži 150.000 KM

Za informaciju o masovnoj grobnici traži 150.000 KM

03 Jula
14:48 2008

Porodice 34 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Žulja kod Nevesinja koje su četničke horde na zvjerski način ubile u junu 1992. godine, a čiji posmrtni ostatci ni nakon 16 godina nisu pronađeni, optužile su bivšeg istražitelja Federalne komisije za traženje nestalih Seju Kosu da od porodica traži 150 hiljada KM da bi im otkrio mjesto masovne grobnice njihovih najmilijih.  

Da Koso traži novac od porodica ubijenih za otkrivanje mjesta masovne grobnice jučer za «Dnevni avaz» zvanično potvrdio predstavnik porodica ubijenih u selu Žuljima, Amir Ćatić, koji više ode deceniju i pol bezuspješno traži kosti svojih roditelja.

– Mi predstavnici porodica bili smo nedavno u posjeti kod Sanje Mulać ( istražiteljica Instituta za taženje nestalih BiH u Mostaru – op. a.), koja nam je kazala da je imala kontakt sa Sejom Kosom,  te da joj je on premio da sto posto zna gdje se nalazi masovna grobnica ubijenih iz sela Žulja, ali da traži 150 hiljada KM ili da Amor Mašović iz nama nepoznatih razloga  podnese ostavku sa mjesta direktora Instituta za traženje nestalih BiH. da bi nas uvjerio rekao je da se sekeletni ostatci  nalaze na dvije lokacije  i da on zna obje – priča nam Ćatić, te dodaje:  Mulaćeva je kasnije pred nama ponovo obavila telefonski razgovor.  Koso je i tada pred nama ponovio svoj stav da traži spomenuti iznos novca da bi otkrio mjesto gdje se nalaze naši ubijeni. Sanja Mulać je bila iznenađena ovakvim njegovim stavom. Ponavljala je da ga kao takvog ne poznaje…No, on je ostao pri svom stavu da traži novac – rekao je Ćatić za «Avaz».

Pored toga,  Koso je tom prilikom, također, kazao da   traži i 100 hiljada KM da bi otkrio i mjesto gdje su ukopana djeca poznate žrtve četničkih zlotvora u Nevesinju, Jasne Ploskić. Jasnin sin Amar i kćerka Ajla ubijenisu kada su  imali 4, 5 godina i 9, 5 mjeseci, a njihovi posmrtni ostatci, također, do danas nisu pronađeni! – To je više puta ponavljao… Žulja su 150 hiljada, djeca Jasne Ploskić su 100 hiljada! To nas je jako zaboljelo. To nas ubija. On priča o tome kao da tražim  drva, a ne babu i majku, kao i mnogi drugi svoje najmilije – ogorčen je Ćatić.

Ćatić je rekao da su porodice odlučile da ne daju Kosi novac. Umjesto toga  cio slučaj prijavio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), navodeći da se radi o klasičnoj ucjeni.  U SIPA-i su nam potvrdili da su zaprimili prijavu te da su informaciju proslijedili glavnom tužiocu HNK Nijazu Mehmedbašiću. Nakon što su se SIPA i Tužilaštvo HNK uključili u slučaj, dodaje naš sugovornik, Koso je najavio da će do 28. juna besplatno otkriti mjesto masovne grobnice za ubijene u Žulja, ali je naknadno od svega odustao od svega. Očito je, tvrdi Ćatić, i dalje insistira na novcu. 

Amir Ćatić kaže da je o ovom slučaju razgovarao sa Amorom Mašovićem. Penosi nam da mu je Mašović tada rekao kako je spreman podnijeti ostavku na mjesto direktora Instituta ukoliko Koso otkrije mjesto masovne grobnice – Amor Mašović, koji se sa suradnicima istinski borio za pronalazak naših voljenih,  jasno mi je rekao: «Ako će nas Koso odvesti na masovnu grobnicu i kazat gdje su ljudi halal mu bila moja ostavka – kaže Ćarić.

Iako smo ga jučer kontaktirali Amor Mašović nije htio komentirati na ovaj slučaj.

Bivši istražitelj Federalne komisije za nestale  Sejo Koso potvrdio je za «Dnevni avaz» da on jeste tražio 150 hiljada KM za otkrivanje masovne grobnice u selu Žulja kod Nevesinja, te 100 hiljada KM za grobnicu djece Jasne Ploskić, ali ne od porodica nestalih već od Amora Mašovića, odnosno Instituta za traženje nestalih BiH. 

– Ja te ljude koji me optužuju nikada očima svojim vidio nisam, niti sam ja od njih feninga tražio za tu grobnicu. Jesam tražio novac od gospodina Mašovića. Ja hoću pare od direktora Insituta za traženje nestalih BiH. Kad oni nemilice troše novac mogu i meni dati da otkrijem grobnice, koje oni nisu otkrili, a morali su. To je i državi jeftinije.  Ja imam informacije o mjestu gdje se grobnice nalaze. Čovjek iz Novog Sada kojem sam ja pomogao da «završi» problem oko stana u Sarajevu me je u znak zahvalnosti za tu pomoć odveo u Nevesinje i pokazao dvije lokacije za koje tvrdim da su masovne grobnice – rekao je Koso, dodajući da bi novac koji bi eventualno dobio uplatio u humanitarne svrhe.  Osim novca prihvata i mogućnost da Amor Mašović podnese ostavku na mjesto direktora Instituta.

– Ako Mašović da ostavku ja ću pješke otići u Nevesinje i otkriti grobnice. Ja samo želim ovim ukazati na nerad u Institutu za nestale – rekao je Koso.  

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. ćatić
    ćatić 16 Septembra, 19:44

    Jebem vam ja mater obojici koliko ima ovom tekstu a grobnice ništa.
    Bruko bošnjačka i ti koso picko stanove četnicima tražiš, svaka čast.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku