hamburger-icon

Kliker.info

Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik u BiH : Tuđman zbog Istočne Slavonije nije pomogao Hrvatima u BiH

Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik u BiH : Tuđman zbog Istočne Slavonije nije pomogao Hrvatima u BiH

13 Jula
08:06 2007

Bivši visoki predstavnik, austrijski diplomat pri stalnoj misiji UN-a u Ženevi Wolfgang Petritsch, ponovo je prisutan u medijima nakon inicijative o održavanju regionalne konferencije što ju je u knjizi posvećenoj njegovu radu iznio bivši slovenski predsjednik Milan Kučan. Petritsch vrlo blisko prati zbivanja u BiH, a za izjavu da BiH ima luđačku košulju tvrdi kako je izvučena iz konteksta.
PETRITSCH: Sada se, više od deset godina nakon Daytona, mora otvoreno progovoriti da BiH krene bliže normalnoj europskoj zemlji. I zato sam rekao da se Dayton od prsluka za spašavanje pretvorio u luđačku košulju.

VL: Kako to ostvariti budući da Bošnjaci žele unitarnu zemlju kojom bi dominirali, Srbi su ustrajni očuvati Republiku Srpsku, a najveći dio Hrvata želi svoj treći entitet? 
PETRITSCH: BiH je u mnogim pitanjima poput kružnog trga i ništa nije jednostavno. Mora se imati na umu da BiH ima višekulturalno bogatstvo, ali i da je preživjela jedan teški tragični rat. Ova zemlja ne može biti centralizirana, a zbog rata postoji veliko nepovjerenje među zajednicama. Zato vam treba malo kompliciraniji ili decentraliziraniji model.

VL: Kakav?  
PETRITSCH: To nije ništa novo u Europi. Mnoge europske zemlje vrlo su decentralizirane, kao na primjer Švicarska u kojoj živim, ili Belgija. Najvažnije je prepoznati kompromis po kojemu bi svi živjeli.

VL: Ali u BiH čelnici svoju politiku grade upravo na isključivanju slobode drugih? 

PETRITSCH: Političkim elitama u BiH upravo je to zapreka za kompromis. Gospodin Dodik razmišlja malo Silajdžićevom glavom, i obrnuto, Silajdžić Dodikovom. Hrvati su, s druge strane, izgubili najviše. Oni su najmanji narod koji je najviše pretrpio u proteklom ratu po postotku stradalih i izbjeglica.

VL: Kao moguće rješenje spomenuli ste Švicarsku u kojoj živite. Takav model priželjkuje većina Hrvata u BiH, odnosno, da budem precizniji, svoju federalnu jedinicu.
PETRITSCH: Najvažnije je da se uspostavi najmanje dualistički pristup. Možete istodobno biti građanin BiH i hrvatski, odnosno srpski domoljub, što nije novost u modernome svijetu. S druge strane, uvijek sam se protivio politikama isključenja. Zato nisam blizak tzv. entitetskom pristupu. Za Hrvate u BiH je Washingtonski sporazum bio nesretan zato što je bio više u interesu Hrvatske u smislu povezanosti s istočnom Slavonijom. To je bio razlog zašto Tuđman nije bio pretjerano željan pomoći Hrvatima u BiH.

VL: Miroslav Lajčak poduzeo je prve mjere otkako je novi visoki predstavnik, no njegov najveći problem ostaju Silajdžić i Dodik. Kad biste sada bili na njegovu mjestu biste li ih smijenili zbog silnih opstrukcija? 
PETRITSCH: Razgovarao sam s Lajčakom i smatram ga iznimno dobrim izborom budući da je upoznat sa stanjem u regiji. Ne bih svojim nasljednicima davao savjete. Ali doista BiH ima problem, jer ta dvojica političara imaju golemi ego i ne mogu funkcionirati jedan bez drugoga.

VL: Ashdown je nedavno izjavio da je doslovce zaboravio na Hrvate pokušavajući srediti odnose Banje Luke i Sarajeva. Jeste li vukli krive poteze 2001.?  
PETRITSCH: Nakon što se promijenila vlast u Zagrebu 2000. prestao je dolaziti novac. Nacionalističko krilo pod vodstvom Jelavića našlo se pod pritiskom jer se nisu mogli financirati određeni projekti. Tada se dogodila i vojna pobuna, a iz obavještajnih izvora znali smo da to financira Hercegovačka banka.

VL: Kakvi su bili kontakti s Jelavićem? 
PETRITSCH: Gospodina Jelavića sam upozorio da kao član Predsjedništva ne može poduzimati nešto što je protiv Ustava. I kada je, unatoč svemu, podupro treći entitet, morao sam reagirati. Nakon toga može se izvući zaključak da sam bio protiv Hrvata. Statistika govori drukčije. Bio sam prvi koji je poduzimao korake i protiv Bošnjaka. Smijenio sam bliskog Izetbegovićeva rođaka.

VL: Kakvim ste informacijama, pa i obavještajnim, raspolagali kad ste odlučili poslati upraviteljicu Toby Robinson i NATO-ve vojnike da zatvore Hercegovačku banku? 
PETRITSCH: Imali smo jako detaljna izvješća o tome. Radilo se o tome da je malena skupina ilegalno uzimala novac od vojnika, umirovljenika. Nakon toga jednostavno sam morao reagirati kako bih uspostavio red i zakon.

VL: Ali šest godina poslije i dalje je blokiran novac o kojem govorite. Nijedna pravomoćna presuda na Sudu nije izrečena o navodnom kriminalu u Hercegovačkoj banci. Nije li to čudno?  
PETRITSCH: To je problem pravosuđa, o čemu nemam informacija. Ali ja sam vidio popise imena ljudi koji su dobivali novac kroz Hercegovačku banku koji nije trebao završavati u njihovim džepovima. Loša je to poruka jer narod zna da se nešto događalo, ali za to nema posljedica.  Zoran Krešić  (VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku