hamburger-icon

Kliker.info

WikiLeaks djeluje uvjerljivo : CIA prisluškivala i posredstvom telefona i televizora

WikiLeaks djeluje uvjerljivo : CIA prisluškivala i posredstvom telefona i televizora

08 Marta
01:53 2017

WikiLeaks je objavio hiljade dokumenata za koje tvrdi da detaljno otkrivaju hakerske alate koje je upotrebljavala američka Centralna obavještajna agencija (CIA) za prikupljanje podataka iz pametnih telefona, aplikacija, televizora i drugih elektronskih uređaja.

U dokumentima se opisuje način na koji su hakirani mobiteli, operativni sistemi, pa čak i pametni televizori u svrhu špijuniranja.

Riječ je o telefonima sa Googleovim operativnim sistemom Android i iPhoneu kompanije Apple, kao i operativnom sistemu Windows kompanije Microsoft i Samsungovim televizorima, koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje.

Među ostalim otkrićima, WikiLeaks tvrdi da je CIA u saradnji sa savezničkim obavještajnim agencijama uspjela zaobići enkripciju na mobitelima i servisima za razmjenu poruka, poput Signala, WhatsAppa i Telegrama.

Google je odbio komentirati, ali je saopćio da istražuje te tvrdnje.

‘Širenje cyber-oružja’

Ako se pokaže da su te informacije tačne, bit će to još jedno kršenje oznake stroge povjerljivosti materijala ukradenog posljednjih godina od američkih obavještajnih agencija, prenose agencije.

Američki zvaničnici izjavili su da ne znaju gdje je WikiLeaks mogao doći u posjed tih materijala.

WikiLeaks je saopćio da je objava dokumenata o metodama hakiranja prva u nizu te da su dokumenti iz “izolirane mreže visoke sigurnosti” u sjedištu CIA-e. CIA nije željela komentirati.

“Mi ne komentiramo autentičnost ili sadržaj navodnih obavještajnih dokumenata”, rekao je glasnogovornik Jonathan Liu.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjavio je da dokumenti pokazuju kako postoji rizik od širenja cyber-oružja, dodajući da je njegova organizacija povukla neke informacije dok se ne postigne konsenzus o “tehničkoj i političkoj prirodi CIA-inog programa”.

‘Dokumenti djeluju autentično’

Nekoliko konsultanata za cyber-sigurnost izjavilo je da dokumenti, koji datiraju iz perioda 2013-2016, djeluju autentično.

Američke obavještajne agencije izjavile su da je WikiLeaks povezan s ruskim službama sigurnosti, što on opovrgava.

Tokom američke predsjedničke kampanje 2016. godine WikiLeaks je objavio internu e-poštu najviših zvaničnika Demokratske stranke, a američke agencije tvrdile su da je Moskva hakirala njihove elektronske račune u sklopu koordinirane akcije kako bi pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi na izborima.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku