hamburger-icon

Kliker.info

Vuk Jeremić : Mladić mora biti uhapšen i zbog naše bezbjednosti

Vuk Jeremić : Mladić mora biti uhapšen i zbog naše bezbjednosti

28 Maja
11:05 2007

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić danas dolazi u radnu posjetu BiH, gdje će razgovarati sa visokim zvaničnicima u Sarajevu i Banjoj Luci. U pitanju je prva posjeta ministra Jeremića inostranstvu od njegovog stupanja na dužnost, 16. maja. Tim povodom ministar Jeremić u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" govori o aktuelnim odnosima između dviju zemalja, situaciji u regionu i drugim otvorenim pitanjima.

Gospodine ministre, šta će biti prioriteti srbijanske diplomatije u Vašem mandatu?
– Očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje jeste najvažniji izazov pred kojim se u ovom trenutku nalazi Vlada Republike Srbije. Pored toga, ključni prioriteti će svakako predstavljati evropske integracije, izgradnja dobrosusjedskih odnosa i produbljivanje regionalne saradnje. Tri strateška stuba naših bilateralnih aktivnosti činit će odnosi sa EU, Ruskom Federacijom i SAD.

Postoji li jedinstvo u Vladi Srbije kada je u pitanju odbijanje nezavisnosti kao rješenja za Kosovo? – Kada govorimo o rješavanju statusa Kosova i Metohije, postoji apsolutno jedinstvo između svih državnih institucija. Nezavisnost Kosova i Metohije je za Republiku Srbiju neprihvatljiva, u bilo kom obliku.

Kako ocjenjujete stav srbijanskih susjeda kada je u pitanju rješenje za Kosovo, posebno BiH?  – Smatram da većina naših susjeda sa pravom dijeli našu zabrinutost kada je u pitanju budući status Kosova i Metohije, jer postoji velika opasnost od destabilizacije regiona u slučaju nametanja rješenja sa kojim se ne bi složila jedna ili obje strane. Zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, prolaze kroz delikatnu fazu tranzicije i takva odluka bi mogla da dovede do nekontrolisanih okolnosti koje bi u najmanju ruku usporile, ako ne i zaustavile proces evropskih i euroatlantskih integracija regiona, kojima u interesu naših građana zajednički težimo.

Kako ocjenjujete aktuelne odnose Srbije i BiH?  – Prošli smo kroz izuzetno traumatičan period u našim bilateralnim odnosima, ali smatram da je ovo trenutak u kojem moramo da smognemo snage da učinimo iskorak iz prošlosti i da se okrenemo zajedničkoj budućnosti u evropskim i euroatlantskim integracijama. Jedan od mojih prioriteta, kao šefa diplomatije Srbije, svakako će biti unapređenje dobrosusjedskih odnosa, zbog čega je upravo BiH i izabrana za prvu državu koju zvanično posjećujem od stupanja na dužnost.

Kada će između Srbije i BiH biti potpisan ugovor o granicama?  – Očekujem da će ugovor o granicama biti potpisan u razumno kratkom roku, i to će biti jedna od tema razgovora u Sarajevu. O ovom pitanju ne postoji nikakva politička nesaglasnost, već samo tehničke prepreke, za koje vjerujem da će biti otklonjene u najskorije vrijeme.

Hoćete li raditi sa svojim bosanskim kolegom Svenom Alkalajem na novom ugovoru dviju zemalja o  dvojnom državljanstvu?  – To je stvar od izuzetne važnosti za građane naše dvije države. Srbija smatra da je ugovor o dvojnom državljanstvu između Beograda i Sarajeva i dalje na snazi, jer je Republika Srbija puni pravni nasljednik Državne zajednice SCG, odnosno SRJ, sa kojom je BiH taj sporazum potpisala.

U kojem roku će biti realizirana obaveza Srbije da uhapsi i preda sve haške optuženike, prije svih generala atka Mladića? – Dovršetak saradnje s Haškim tribunalom predstavlja jedan od najvažnijih kratkoročnih ciljeva nove vlade, i vjerujem da će to biti okončano u najkraćem mogućem roku. To podrazumijeva pronalaženje i hapšenje svih bjegunaca, uključujući Ratka Mladića. Svi optuženi pred Haškim tribunalom moraju biti privedeni pravdi, ne samo zato što je to naša međunarodna i domaća zakonska obaveza, već što se to prije svega tiče naših evropskih vrijednosti, ali i bezbjednosti zemlje i regiona.

Jeste li o tome razgovarali sa partnerima iz EU? – Svakako, u više navrata. Saradnja s Haškim tribunalom predstavlja preduslov za nastavak naših pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju EU. No, kao što sam već rekao, mi ne vidimo završetak saradnje s Haškim tribunalom samo u kontekstu naše međunarodne obaveze, već to moramo da učinimo kako zbog nas samih, tako i zbog odnosa  sa susjedima. 

Da li dijelite stav svog prethodnika Vuka Draškovića da su status Kosova i status RS u BiH dva povezana pitanja? – Nova vlada se snažno zalaže za princip nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, naravno, uključujući  tu i BiH.

Kakav je Vaš odnos prema presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu da su vojska i policija RS počinile genocid u Srebrenici u julu 1995. godine a da Srbija, odnosno bivša SR Jugoslavija, nije ništa učinila da genocid spriječi i sankcionira izvršitelje? Za nas je veoma težak dio presude Međunarodnog suda pravde u kojem se konstatuje da Srbija nije doprinijela sprečavanju genocida u Srebrenici. Naši demokratski lideri su taj užasan zločin na nedvosmisleni način u više navrata najžešće osudili, što i ja ovom prilikom činim.

Da li možda namjeravate doći na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula ove godine? – Bio sam u Srebrenici na obilježavanju 10. godišnjice, 11. jula 2005. godine, u okviru delegacije koju je predvodio predsjednik Srbije Boris Tadić, i smatram da je njegovo prisustvo predstavljalo izuzetno značajan simbolički i politički gest. Nažalost, Srbiju u narednih nekoliko mjeseci očekuje izuzetno naporan diplomatski angažman u vezi sa rješavanjem statusa Kosova i Metohije, tako da u ovom trenutku zaista nisam u prilici da detaljno planiram svoje obaveze u dolazećem periodu. Fadil Mandal (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku