hamburger-icon

Kliker.info

Vrućine: Dvoje Mostaraca dobilo moždani udar, infarkt 34-godišnji Sarajlija

Vrućine: Dvoje Mostaraca dobilo moždani udar, infarkt 34-godišnji Sarajlija

23 Juna
14:31 2008

Toplotni val jučer je pogodio skoro sve gradove u Bosni i Hercegovini. Tako je temperatura u Mostaru, službeno, u 14 sati iznosila 34 stepena Celzijusa, a u isto vrijeme na asfaltu prelazila 40. Zbog toga su Mostarci, ali i brojni turisti koji su posjetili grad, bili u potrazi za osvježenjem.

Problemi s nesanicom

Jedni su se rashlađivali u Neretvi, drugi u Radobolji ili tražili debeli hlad. Usljed tropskih noći, brojni Mostarci imaju problema s nesanicom.

Kako je za "Dnevni avaz" izjavio šef Hitne pomoći dr. Borislav Šukić, mostarske vreline ostavile su prve ozbiljnije posljedice. Tokom vikenda zabilježena su dva moždana udara i jedan infarkt.
 
– Broj intervencija porastao je za 50 posto. Van Hitne imamo od 15 do 20, a u samoj Hitnoj pomoći od 30 do 50 intervencija dnevno. Zbog vrućina i oscilacija u temperaturama, osobe su razdražljive, smanjuje se koncentracija, pa se dešavaju padovi, posjekotine i slično – rekao nam je dr. Šukić.
 
I Sarajlije su jučer, na 30 stepeni, spas od vreline potražile u dubokoj hladovini, ljetnim baštama, bazenima, kao i osvježenju na gradskim česmama.

U Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć KS kazali su nam da je za nešto više od 24 sata ljekarsku pomoć zatražilo 550 pacijenata. Prema riječima dr. Seada Dizdarevića, jučer do 13 sati zabilježen je i jedan infarkt, a riječ je o muškarcu rođenom 1974. godine.

– Najčešće su pomoć tražili srčani bolesnici te oni sa stomačnim tegobama. Imali smo i pacijenata s alergijama na polen i sunce – rekao je Dizdarević, dodajući da je u noći sa subote na nedjelju bilo i jedno trovanje alkoholom.

Sinoptičar Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske u Banjoj Luci Igor Kovačić izjavio je za "Dnevni avaz" da će danas u gradu živa u termometru dostići iznad 35 stepeni, a sredinom sedmice moguće i do 38. Napomenuo je da je za građane dodatni problem visoka temperatura do 20 stepeni u kasnim noćnim satima.

– Tropske noći su već nastupile u većini gradova BiH, te ćemo do kraja ove sedmice u potpunosti ući u tu toplotnu fazu – podsjeća Kovačić.

Spriječiti komplikacije

U Hitnoj pomoći ljekarsku intervenciju zatražilo je 173 osoba, od čega 30 djece.

– Visoke temperature najviše utječu na zdravstveno stanje hroničnih bolesnika, odnosno, onih sa srčanim i astmatičnim smetnjama. Pacijenti se u ovakvim situacijama moraju pridržavati terapija, izbjegavati sunce tokom dana, konzumirati voće, povrće i negazirane napitke te osvježenje potražiti uz Vrbas.

Preporuke se jednako odnose i na djecu kako bi se izbjegle sunčanice, pregrijavanja, dehidriranje ili veće komplikacije prouzrokovane dužim boravkom na suncu – kaže nam dežurni ljekar u Hitnoj pomoći Banja Luka Saša Miljković.

 Trovanje alkoholom

Šukić ističe da su zabilježeni brojni slučajevi gdje mlađi ljudi rano ujutro na prazan stomak konzumiraju veće količine alkohola, primjerice loze, zbog čega pri mostarskim vrelinama gube svijest, pa ih u Hitnoj pomoći spašavaju dajući im vitamine. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku