hamburger-icon

Kliker.info

Vrhovni zapovjednik NATO-a : Priprema se plan napada na Siriju po uzoru na Libiju

Vrhovni zapovjednik NATO-a : Priprema se plan napada na Siriju po uzoru na Libiju

20 Marta
16:02 2013

Vrhovni zapovjednik NATO pakta istaknuo je kako se priprema plan za moguću vojnu intervenciju u Siriji. Admiral James Stavridis, zapovjednik EUCOM-a (United States European Command) i vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu, istaknuo je kako će američka vojska biti spremna za napad."SAD razmatra niz operacija i spremni smo da budemo pozvani baš kao i u Libiji", rekao je te također istaknuo kako se razmatra uspostava "zone zabrane leta" iznad Sirije kao i slanje oružja pobunjenicima. Nadalje, ističe kako se trenutačno razmatra plan ciljanja sirijske protuzračne obrane.

"Pojedine NATO članice pripremaju se za napad kako bi se zaustavio dvogodišnji konflikt u Siriji", rekao je Stavridis, prenosi The Washington Post. Vijest dolazi svega dan nakon što je potvrđeno kako je u Siriji po prvi puta upotrijebljeno kemijsko oružje. Prema sirijskim izvorima militanti su kemijskim oružjem izveli napad u Aleppu pri čemu je poginulo oko 30 osoba.Istaknuo je kako se intenzivno vode razgovori unutar nekoliko NATO članica te rekao kako osobno smatra da bi bilo dobro kada bi se pobunjenicima počelo slati oružje. Podsjetimo, Britanija i Francuska zatražile su podizanje EU embarga na uvoz oružja u Siriju kako bi mogli nesmetano početi naoružavati pobunjenike, no ostatak EU nije se složio s takvim prijedlogom .Pitanje je što će na ove nove planove NATO-a reći Moskva.

Podsjetimo kako je Rusija potvrdila da su pobunjenici ti koji su jučer izveli prvi napad kemijskim oružjem, dok SAD ističe kako su "izuzetno skeptični prema svim informacijama koje dolaze od strane Assadovog režima".Jedna stvar je sigurna, tenzije oko Sirije opet su visoke. Mnogi su do sada tvrdili kako SAD želi Siriju pretvoriti u još jednu Libiju pod svaku cijenu. Sada je već očito kako Washington nastoji spriječiti pokretanje unutar-sirijskog dijaloga i okončanje konflikta nije dio njihove agende. Odobrenje UN Vijeća Sigurnosti neće dobiti, Rusija i Kina blokirati će svaku rezoluciju u kojoj se spominje mogućnost stranog napada na Siriju. No, SAD to nije zaustavljalo ranije i ove nove poruke upućuje kako ih UNVS ne brine niti sada.Da SAD želi kontinuitet konflikta u Siriji pokazuje i izbor opozicionog "premijera" koji je jučer u Istanbulu izabran na direktan nagovor SAD-a . (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku